2017. április 25., kedd

FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS: ÚJABB POFON AZ EURÓPAI NACIONALISTA POPULISTÁKNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.25.


Az új törésvonal a nyílt világ, illetve a lezárt határok, a sorompók hívei között húzódik, ám Európa a nyitottságot támogatja. Hagyjanak bennünket békén, nem kérünk a politika intrikáiból, csupán szabadon szeretnénk tanítani és kutatni - mondta a CEU rektora. Sokak szerint a támadás része a Soros elleni vendettának. Már Kaczynski sem szövetséges Orbán Merkel elleni küzdelmében, de azért működik a nacionalista Internacionálé.

New York Times

A Le Monde volt főszerkesztője szerint a francia választók életben tartották a reményt Európa számára, mert Le Pen 2. helye azt jelenti, hogy továbbra is korlátok közé szorul a nacionalizmus. Pedig Franciaországot sem kerülte el a populista hullám, amely Magyarországgal és Lengyelországgal indult el. Vendégkommentárjában Sylvie Kauffmann rámutat, hogy az eredmény megerősíti azt, amit már Ausztriában és Hollandiában is tapasztalni lehetett, hogy ti. a szárazföldön kitartanak gátak és a populista-ellenes erők olyan jelöltet tudtak állítani, aki innovatív programjával képes volt ellensúlyozni az egyre erősebb dühöt. Azaz a régi Európa rugalmasabbnak látszik, mint az angolszász világ. A franciáknál sem Trump, sem Putin nem tudta érdemben befolyásolni a szavazást. Sem a terror. Azaz Európa számított, mert attól annyi minden függ jelenleg.

Le Pen elutasítja az EU-t, mert az szerinte sérti a nemzeti szuverenitást, a nyitott határokkal elősegíti a tömeges bevándorlást és gátolja, hogy Franciaország kézbe vegye saját gazdasági és pénzpolitikáját. Macron szerint viszont az unió segíthet, hogy az ország fontos tényező legyen, és megvédje magát a globalizált világban. A nyitott határ és a közös valuta pedig lehetőség az emberek számára. Vagyis hogy az európaiak együtt erősebbek. Jövő vasárnap ily módon a nyílt világ hívei csapnak össze azokkal, akik a konzervativizmus nevében zárt határokat és sorompókat akarnak. Ugyanakkor vége a két nagy párt uralmának. Most az a nagy feladat Macron számára, hogy a következő két hétben megnyugtassa mindazokat, akik félnek a globalizáció hatásaitól és veszélyben érzik a nemzeti identitást. Nem engedheti át a hazafiságok a Nemzeti Frontnak. De ha győz, akkor további nehézségek jönnek, hiszen nincs megfelelő pártja és többséget kell kialakítania. Azon kívül meg kell reformálnia a politikai rendszert, mert sokan kirekesztve érzik magukat. Szinte megoldhatatlan feladat, de meg kell csinálnia, ha azt akarja, hogy ne dőljenek le a gátak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.