2017. április 16., vasárnap

GULYÁS MÁRTON MEGRAGADTA A LÉNYEGET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.15.


Gulyás Márton az egyébként borzalmas szombat esti demonstráción az Orbán-rendszer lényegére mutatott rá: a Fideszre írt aránytalan választási rendszer megszünteti a hatalom demokratikus úton való leváltásának lehetőségét. Ezért diktatúra.

Az Orbán-rendszer tetemre hívása az, hogy egyenlő feltételeket teremtő választási rendszer jöjjön létre. Természetesen Orbánékat, mivel megdöntötték az alkotmányos rendet, nem választáson kellene legyőzni, hanem egyszerűen követelni a letartóztatásukat. De a szabad és egyenlő feltételeket biztosító választás követelése azért helyes és fontos, mert annak a megtagadása leleplezi a rendszer – sokak előtt még nem egyértelmű – diktatórikus jellegét.

Abban mindenki biztos lehet, hogy Orbán soha nem fog beleegyezni abba, hogy egyenlő és szabad választás legyen Magyarországon, amelyben a népakarat érvényesül, és amelyben leválthatják őt. Ez a követelés azonban jogalap lehet azok szemében is, akiknek nem elég, hogy a “fülkeforradalomra” hivatkozva leváltotta a demokráciát és illiberális rendszert hozott létre. Ha megtagadja az egyenlő esélyeket biztosító választásokat, akkor diktátor. Ezt még azok is beláthatják, akik a világért sem mondanák ki ezt.

Ebben az esetben választás elé kerülnek a mai kollaboráns parlamenti pártok is, amelyek a nem egyenlő és nem arányos választási rendszerben is hajlandók voltak részt venni, készek voltak a demokrácia híveit egy csaló választáson agyonveretni, és készek arra, hogy ezt 2018-ban is megtegyék. Ma is azt hazudják, hogy a Fidesz kétharmados győzelmét garantáló választási rendszerben is győzhetnek, mert semmi más nem érdekli őket, mint a saját túlélésük és az évi százmilliós állami párttámogatás, Orbán “Júdás-pénze”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.