2017. április 1., szombat

HA NEM KACAGNÁNK, AZ ÉLETÜNK ELVISELHETETLEN LENNE - RIPORT EGY JORDÁNIAI MENEKÜLTTÁBORBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Kertész Melinda
2017.03.31. 


A fémkonténerben a szőnyegeken, falvédőkön és a matracokon kívül semmiféle berendezési tárgynak nincs helye. A szoba egyik végén függöny takarja a család ágyneműjét. Mézes teát kapunk, a fémkonténer matracain körben ülnek a család nőtagjai, lehetnek vagy tízen is, ölükbe gyerekek kucorodnak fel, nyújtják a nyakukat, leköti figyelmüket a fényképezőgép kattogása. Amal szégyellősen húzza arcára a fátylát, Mohamed bepólyálva alszik karján. “Boldog voltam feleségként is, de anyaként százszorta boldogabb vagyok”. Amal 16 éves, Mohamed kilenc napja született a Zaatari menekülttábor szülészetén. Riport egy jordán menekülttáborról, a szíriai határ mellől.

A Zaatari menekülttáborban 80 ezer szíriai menekült él

Az életüket mentők felé hatalmas nyitottsággal fordult Jordánia a Szíriai háború kitörése óta. Az országot már öt éve rendkívül leterheli a menekültválság: 10 milliós lakosságának 10%-át menekültek teszik ki, 655 ezer regisztrált szíriai menekült mellett iraki, palesztin, jemeni és szudáni menekültek is élnek a királyságban, összesen mintegy 200 ezer ember.
A menekülteknek csak 20%-a lakik a három szervezett menekülttáborban, amelyek közül Zaatari a legnépesebb: itt 80 ezer ember vár valamilyen csodára, vagy a békére, arra, hogy hazatérhessen hazájába.

A többiek, akiknek sikerült a táborokból kijutni, a szíriai életükhöz valamelyest hasonlító életvitelt folytatnának, így megpróbálnak a városokban lakni, dolgozni, tanulni, közösségben élni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.