2017. április 5., szerda

HAZUGSÁGOK HÁLÓJÁBAN - KÉPMUTATÁS VAGY KONFORMIZMUS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.04.05.


Érezte már valaha, hogy egy ártatlannak tűnő beszélgetés során megnyílik a föld a lába alatt és egy mélységes szakadékba zuhan, vagy legszívesebben felkötné a nyúlcipőt és huss…közben pedig csak ott ül, kővé dermedten, majd olyan mondatok hagyják el a száját, amit maga is alig akar elhinni? Előfordult már, hogy egy ilyen beszélgetést követően alkalmatlan szülőnek, házastársnak érezte magát? Lehetséges, hogy ha többször is részese volt egy-egy ilyen beszélgetésnek, akkor az alkalmatlanság érzése egyre inkább meggyőződésévé vált? Folytathatnám a sort, mert egy ártatlannak tűnő beszélgetés súlyos következmények egész láncolatát indíthatja el, de miről is beszélek?


Nekünk hiszel, vagy a saját szemednek?


Képzelje el, hogy hat emberrel ül egy teremben, nem ismerik egymást, egy vizsgálat résztvevői. Egy egyszerű feladatot kell végrehajtaniuk: egy lapon egyetlen függőleges fekete vonal van. A másik lapon három függőleges fekete vonal, melyek közül az egyik hosszúsága pontosan megegyezik az első lapon szereplőével. Nincs más dolga, mint kimondani melyik a helyes válasz, melyik vonal hosszúsága egyezik meg az első lapon találhatóval. A vonalak hosszúsága olyan nagymértékben különbözik, hogy válasz teljesen egyértelmű.
asch_experiment_svg.png
Az első két kör „simán” lezajlik, mind a hatan helyesen válaszolnak. A harmadik körben azonban nem akar hinni a fülének. Az első válaszoló rossz választ ad. Csak a jól neveltség tartja vissza attól, hogy hangosan felnevessen, hisz annyira egyértelmű a jó megoldás! Váratlanul a második válaszoló is a rossz választ mondja. A helyzet már egyre kevésbé vicces és miután mind az öt ember egybehangzóan ugyanazt a rossz választ adta, Önre kerül a sor. Mit válaszolna? 

Solomon Asch 1955-ben végezte el ezt a kísérletet, amelyben a konformitást, a csoportnyomásnak való engedelmességet vizsgálta. Természetesen a résztvevő 6 ember közül csak egy volt valódi vizsgálati személy, a másik 5 „beépített” ember volt. Asch megdöbbentő eredménye az volt, hogy a kísérlet résztvevői még teljesen egyértelműen helytelen válasz esetén is hajlandóak voltak a többség oldalára állni. A véleményükkel egyedül maradt résztvevők 37%-a csatlakozott a helytelen többségi válaszhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.