2017. április 22., szombat

HOMO MANIPULÁTORISZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.22.


Az előző bejegyzésemben egy sajátos embertípusról írtam, most szintén egy hasonlóról fogok beszélni. Ez az embertípus a homo sapiens tudat módosult állapota, amelyet én homo manipulátorisznak neveztem el. Ez utóbbi embertípus normális állapotában éppen úgy viselkedik mint a többi átlagos ember, mondjuk a családjában, az utcán járva, kelve, a bevásárláskor, vagy este a tévé nézésekor, esetleg egy könyv olvasása közben. Az abnormális átváltozás akkor áll be, amikor a tömegnek, vagy a tömeg előtt politikusként kell nyilatkoznia, és felvázolnia a saját, illetve a pártjának a politikai álláspontját. Ebben az átváltozásban az a legszembetűnőbb, hogy a korábbi homo sapiens tulajdonságát teljesen levetkőzi és egy zavaros zagyvalékot ad elő annak érdekében, hogy a saját politikai nézeteit fogadtassa el a hallgatóságával, amivel előnyre tehet szert más politikussal, vagy párttal szemben. Fő módszere a meggyőzés, amelynek során azonban a látható tényeket vagy rossz színben, vagy félremagyarázva, vagy pedig szándékosan elferdítve mutatja be, netán letagadja annak létét is. A lényeg az, hogy minden esetben a hallgatóság úgy érezze, hogy mindenki mással szemben kizárólag a szónoknak lehet igaza. A mai politikai rendszerekben, így hazánkban is vannak ilyen más tudatállapotban lévő manipulátorok úgy a hatalom berkeiben, mint az ellenzék soraiban. Az alábbiak során több problémát elemzek, amelyek a politikai manipuláció lényegét mutatják, és az ott közölteket a kellő tájékozottság hiányában a hallgatóság többé-kevésbé elfogadja és magáénak vallja.


Az első ilyen elemzésre kerülő manipulációs trükk Botka László nevéhez fűződik. A politikus egyik választási plakátján ez áll: „Fizessenek a gazdagok!” Ez mint reklám, kitűnő jelszó lehet a 2018-as választásra, hiszen rövid, lényegre törő, hangzatos és mellé még egyfajta szociáldemokrata kívánalmat fejez ki, amit már korábban is a zászlajukra tűztek a szociáldemokrata identitású politikusok. Márpedig az MSZP a szociáldemokraták pártjaként akarja magát elfogadtatni a választóival, ezért ez a reklám kiválóan illeszkedhet a politikai céljaihoz. De van ezzel a jelszóval több gond. Itt ugyanis már az alapvető szabadságjogok értelmezésének a problémája adódhat. Ha arra gondolunk, hogy a „fizessenek a gazdagok” azt jelenti, aminthogy azt maga Botka László jelezte, hogy arányosan több adót fizessenek, mint a szegények, akkor máris összeütközésbe kerül a jogegyenlőség és az igazságosság értelmezésének kérdése. Hiszen magára a jogegyenlőségre hivatkozva alakította ki az Orbán-kormány az egykulcsos adózási rendszert, amely százalékban adta meg azt, hogy mennyi adót kell fizetnie az adózónak. Ugyanakkor ebben is volt jókora igazságosság, hiszen az adózás alá vont pénzösszeg vonatkozásában százalékosan mindenkit ugyanannyi adóval sújtott, tehát ilyen szempontból érvényesülhetett a jogegyenlőség. Ennek nyomán a gazdagok nominálisan több adót fizettek, a szegények pedig kevesebbet. De volt benne manipuláció is, mert ez az adózási rendszer figyelmen kívül hagyta és elhallgatta a szegények és gazdagok közötti anyagi különbségből adódó esélyegyenlőség különbséget, ami legalább konzerválta a meglévő anyagi különbségeket, ha nem növelte azt.


De tekinthetjük ezt a problémát egy másik szempontból is, mégpedig a társadalmi igazságosság aspektusából nézve, ahogyan azt általában a szociáldemokraták teszik. A társadalmi igazságosság egyik fontos követelménye az lenne, hogy minden magyar állampolgár élhető életet élhessen, ami viszont az előbbi jogegyenlőséggel ellentétben „csupán” alanyi jogot jelent, amit azonban a tárgyi jognak kell megalapoznia. Az élhető élethez viszont megfelelő anyagiakra van szükség, ami lehetővé tenné azt, hogy minden magyar állampolgárnak biztosított legyen egy minimális életszínvonal. A szociáldemokraták szerint a szegénység csökkentése érdekében elvárható lenne az, hogy a gazdagok a törvény szerinti kötelezettségeken túlmenően több adóforinttal járuljanak hozzá a szegénység csökkentése, illetve megszüntetése érdekében. Ennek egyik útja az egykulcsos adórendszer felszámolása, és helyébe egy szerintük igazságosabb adózás bevezetése. Ezzel azonban egyből felborulna a korábban kialakított és Orbán Viktor által követett jogegyenlőség és helyébe egy újfajta jogegyenlőség lépne, amit a társadalmi igazságosság víziója hitelesítene...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.