2017. április 1., szombat

IGAZSÁGOK ÉS FÉLREÉRTÉSEK A HATÁRÁTKELÉSNÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.01.


A válság lehetőség. Csak magyarokkal ne! Mindig kívülálló maradsz. Azt hiszem, sokáig tudnánk mindannyian sorolni az ilyen és ezekhez hasonló teljes, fél-, vagy egyáltalán semmilyen igazságokat, melyekből persze mindenki a maga élethelyzetének, lelkialkatának és körülményeinek megfelelően választja ki az igazat. Nincsenek tehát megcáfolhatatlan nagy igazságok, ennek ellenére érdemes beszélgetni ezekről a (sokszor tév)hitekről.


A válság lehetőség

Ha annyi euróm lenne, ahányszor ezt a mondatot hallottam, akkor elég gazdag ember lennék. A válság ugyanis mindenekelőtt válság, nehézség, legyőzendő lelki és szellemi kihívás. Azok a helyzetek, melyekkel egy határátkelő szembesül, igencsak próbára teszik az érzelmi egyensúlyát. Csak akkor lesz a válságból lehetőség, ha sikerül ezen a helyzeten túllendülni, és valóban valami jövőbe mutatóvá alakítani, de addig csak a dolgok igen jelentős leegyszerűsítése.

Az idealizált kivándorlás

Sokszor sokan hajlamosak idealizált képet festeni a határátkelésről, csak a pozitív oldalait megmutatva (legyen szó akár egy erasmusos egyetemi évről), holott a külföldi élet ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb dolog.

Beilleszkedni egy másik országba, boldogulni egy idegen nyelven, elfogadni egy, a miénktől eltérő kultúrát minden, csak nem egyszerű. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor az egyszeri határátkelő a sokadik nehézséggel szembesülve felteszi magának a kérdést: mit csinálok rosszul, nekem miért nem megy olyan egyszerűen?

Pedig nem benne van a hiba, hanem abban a képben, amivel sok esetben találkozik. Fontos tehát a nehézségekről ugyanúgy beszélni, mint a pozitívumokról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.