2017. április 18., kedd

ILLÚZIÓK HELYETT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.04.17.



...Bocsánat a durvaságért, de aki azt tényként közli, hogy „a mai választási rendszerben nem lehet legyőzni a Fideszt” meg „a Fideszre van írva a rendszer”, az síkhülye. A normaszövegben nem az van, hogy „a Fidesz”. Az van benne, hogy több szavazatot kell szerezni. Igen, a győztest igazságtalanul előnyben részesíti, de barátaim, hát ha ez a Fidesz, az azért van, mert rá szavaztak többen.

A másik divat, amit félévente felüti a fejét, a választás bojkottjáról szól. Itt érdemes különbséget tenni a reális, és a teljesen elborult elképzelések között. Reális és legitim álláspont azt gondolni, hogy egyes politikai erők nem akarják jelenlétükkel hitelesíteni a soron következő választást, és erkölcsi piedesztálra állhatnak azáltal, hogy kimaradhatnak ebből. Sőt, amolyan léböjtkúraként a négy, parlamenten kívül töltött év szépen kimossa a szervezetből mindazokat az elemeket, akik kevésbé az ügy, sokkal inkább a megélhetés okán voltak jelen. A bojkott tudná a leghatékonyabban megtisztítani a mai ellenzéki pártokat a Fidesszel összejátszó, korrupt politikusoktól. Ez egy reális célkitűzés.

Az viszont irreális önáltatás, hogy a 2018-as bojkott fogja megbuktani a Fideszt. Eleve, ki bojkottálna? A Jobbik nem, az LMP sem, a frissen alakult Momentum sem, és a kampányfinanszírozás változatlan feltételei mellett megint elindulna egy csomó kamupárt is (Schmuck Andort az összefogásba!). Erre mondaná „a” külföld, hogy a Fidesz szégyenszemre magára maradt? A választás után azzal érvelhetne Orbán Viktor, hogy ez nagyon is színes parlament, hiszen a kétharmados kormányerőt két jobboldali frakció, az ellenzéket pedig három-négy, jobbos és balos képviselőcsoportok alkotják. Ne hazudjuk magunknak, hogy ettől „elszigetelődne” meg „lehetetlen helyzetbe kerülne” a Fidesz. Ne hazudjuk magunknak azt, hogy a bojkott elvi állásfoglaláson és öntisztuláson kívül többre is jó!

Mindenféle divatok és valódi tudás nélküli túlgondolások helyett induljunk ki a tényekből. Orbán Viktort le kell győzni egy mielőbbi választáson. A választási szabályokat ő biztosan nem fogja megváltoztatni, ezért a jelenlegi szabályok mentén kell elzavarni. Ez kivitelezhetetlen akkor, ha az ellenzék fele bojkottálja a választást, és akkor is, ha nem egészül ki egy új, tiszta, modern, liberális erővel a pártpolitikai kínálat. Az utcán megjelent mozgalom erre alkalmas lehet. Ne szúrjuk el hülyeségekkel! Aki kormányt akar váltani, az készüljön a választásra, ne a választási törvények hiábavaló megváltoztatását remélje, és ha bojkottot hirdet, akkor legyen azzal tisztában, hogy ettől nem fog megbukni Orbán Viktor.

Pedig meg kéne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.