2017. április 26., szerda

KEVESEBB A HATÁRÁTKELŐ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.26.Ű


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 10 százalékkal kevesebb magyar döntött a határátkelés mellett, mint egy évvel korábban, ami viszont nem változott, hogy főleg a legjobb korban lévő, 40 év alatti munkavállalók mennek el az országból...

Nagyon nehéz a számokkal mit kezdeni az elvándorlás kapcsán, hiszen a kijelentkezés mindig is problémás kérdés volt. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a kormányközeli Világgazdaság által nyilvánosságra hozott adatai szerint mindenesetre tavaly 29 400 magyar jelentette be hivatalosan, hogy külföldön folytatná.

Már rögtön itt érdemes egy pillanatra megállnunk, hiszen ez a szám kissé alacsonynak tűnik (a cikk is hangsúlyozza, hogy ez a minimális szám), érdemes tehát inkább a tendenciákat nézni.

Ha feltételezzük, hogy a határátkelők ugyanolyan arányban jelentették be a külföldre költözést, mint a korábbi években, akkor 10 százalékos csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami körülbelül 3 ezer ember.

A fiatalok mennek el

Ami viszont gondot jelent már most, és még nagyobb problémát jelent majd a jövőben, hogy a határátkelők túlnyomórészt a fiatalok közül kerülnek ki, ami persze egyfelől természetes, hiszen ők mindig mobilabbak voltak, másfelől a jelenség hosszú távú hatását egyelőre nehéz felmérni.

Ami a számokat illeti, a kivándorlók 45 százaléka 30 év alatti, háromnegyedük (!) pedig még nem érte el a 40 éves kort, azaz a fiatalok jelentősen felülreprezentáltak a határátkelők között.

Ebből akkor lesz gond, ha ezek a fiatalok nem, vagy csak kis arányban térnek haza, hiszen a társadalom egyébként is elöregedőben van, és ha pont a munkaképes korú réteg esik ki, akkor nagy kérdés, hogy egy-két évtized múlva ki fog dolgozni.

Visszatérve a csökkenéshez, érdekes kérdés, hogy mi lehet az oka. Én hirtelen az alábbi négy eshetőségre tudtam gondolni, aztán vagy igazam van, vagy nem, de azért megosztom veletek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.