2017. április 25., kedd

KILAKOLTATÁSOK, ÁRVEREZÉSEK SORA JÖHET

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / Ábrahám Ambrus
2017.04.25.


Tömegek számára okoz majd hatalmas gondot az árfolyamgát április és június közötti kifutása. Mintegy 170 ezer jelzáloghitel-tulajdonost számára akár 15 százalékkal is megugorhat a havi törlesztőrészlet, sőt az sem kizárt, hogy ezzel párhuzamosan a hitelük futamideje is meghosszabbodik. A probléma a parlamentet is elérte, ahol a Jobbik képviselője azt javasolta: a tartozástömeget "nyeljék le a bankok".

Összesen több mint 170 ezer lakáshitel-tulajdonos számára igen szomorú időszak vette kezdetét a hónap elején, esetükben az öt évvel ezelőtt igénybe vett árfolyamgát védelme - a belépés idejétől függően - valamikor idén április és június között lejár. Az érintett adósoknak a lakáskölcsönük után fizetendő havi törlesztőrészlet mostantól kezdve akár 15 százalékkal is emelkedhet. Lesz olyan, akinek ez is kevés lesz az üdvösséghez, s a tehernövekedés miatt még a kölcsöne futamidején is hosszabbítanak.

Mint emlékezetes, a kormány által 2012-ben bevezetett árfolyamgát rendszere a svájci frankban, az euróban és a japán jenben eladósodott jelzáloghitel tulajdonosokat érintette. Az elszabaduló devizajegyzések ellenére a rendszerbe belépő adósok esetében a törlesztőrészlet kalkulációját a svájci frank esetében 180 forintnál, eurónál 250 forintnál, míg japán jennél 2,5 forinton végezték el. Ugyanakkor a bank a rögzített szintek és a piaci árfolyamok közötti tételről nem „feledkezett meg”, s ez okozza áprilistól az adósok számára a problémát.

Ahogy minden kölcsön esetében, így a rögzített és az aktuális jegyzés közötti tételnek is volt tőke és kamatrésze. Utóbbit az állam és a bank 50-50 százalékban elosztva egymás között magára vállalta. A törlesztőrészlet tőkeösszegét viszont az adósnak nyitott gyűjtőszámlára helyezték. Az öt év alatt itt halmozódó tétel törlesztése indul meg idén áprilistól. Ebből fakad majd sokaknál a havi kötelezettség újdonsült, akár drasztikus emelkedése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.