2017. április 4., kedd

KÖZELEG A PÁVATÁNC VÉGE? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.04.


The Times

A konzervatív lap úgy értesült, hogy németekkel és a franciákkal az élen jó 20 uniós ország ultimátum elé akarja állítani Magyarországot és Lengyelországot: vagy befogadják a menekülteket, vagy szedjék a sátorfájukat az EU-ból. Magyarázatként a brüsszeli tudósítás hozzáteszi, hogy a kvóták elleni lázadást a magyarok vezetik, akik egyben „kulturális ellenforradalmat” indítottak a jogkörök brüsszeli központosítása ellen. Sem ők, sem a lengyelek nem hajtják végre a közös döntés rájuk eső részét 160 ezer menedékkérő elosztására. A többiek ezért kívánják felvetni az egység kérdését a két euroszkeptikus és populista vezetésnél, éspedig ősszel, amikor tetőpontra érkeznek a tárgyalások a brit válásról.

Egy magas rangú nyugati diplomata szerint Budapestnek és Varsónak választania kell: vagy részei az európai rendszernek vagy nem, de az uniót nem lehet zsarolni. Az egységnek megvan a maga ár. A forrás hozzátette, hogy az Európai Bíróság remélhetőleg a közösség számára kedvező ítéletet hoz a magyar panasz ügyében. Ha igen, akkor mind a magyaroknak, mind a lengyeleknek el kell fogadniuk a verdiktet, mert ha nem, annak pénzügyi és politikai következményei lesznek. Többé nem játszhatják, hogy kint is vannak meg bent is. Az EU igen kemény lesz ez ügyben. A jelentés kitér arra, hogy a magyar és a lengyel vonakodás már csak azért is berzenkedést vált ki Brüsszelben, mert sok tagállam amögé bújva nem tesz eleget a kvótahatározatnak.

FAZ

A migráció kapcsán az európai egység fontosságára figyelmeztetett a német kancellár. Merkel azután nyilatkozott, hogy Berlinben a cseh és a szlovák kormányfővel találkozott. Mint mondta, ez ügyben nem lehet megkerülni a szolidaritást, a vonatkozó határozatok érvényesek. Viszont itt nem csupán a menekültek befogadásáról van szó, hanem a külső határok védelméről és az emberáradatot kiváltó okok felszámolásáról is. A cikk megjegyzi, hogy immár Prága és Pozsony is elhatárolódik a visegrádi csoport másik két tagjától, Magyarországtól és Lengyelországtól, mert a színfalak mögött nem ért egyet azok illiberális vonalával. A berlini megbeszéléseken különben mindhárman úgy foglaltak állást, hogy a britekkel közösen kell tárgyalni, nem kétoldalú alapon. Nem szabad, hogy London megossza a 27-ket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.