2017. április 28., péntek

LEHET-E A DEMOKRÁCIA A DIKTATÚRA ELŐSZOBÁJA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.27.


A The New York Times Recep Tayyip Erdogan április 16-i népszavazási sikere után fontos kérdést vet fel: Lehet-e a demokrácia a diktatúra előszobája?

A kérdést, mint írja, az teszi indokolttá, hogy egy sor demokratikus rendszeren belül megfigyelhető, hogy megválasztásuk után a vezetők hatalmukat úgy konszolidálják, hogy fokozatosan megszüntetik azokat a fékeket és ellensúlyokat, amelyeket a törvény előír minden demokratikus rendszer számára.

Ezt a jelenséget a szakértők „autokratizációnak” nevezik, amí jól kifejezi azt az autokratikus formát, amely átveszi a demokratikus struktúra helyét, amint a választások lezajlanak. Hatalomra kerülve a gátlástalan vezető saját hasznára manipulálni tudja a politikai légkört, bebetonozva nemcsak saját mandátumát, hanem valószínű győzelmét is a következő választásokra.

Mindennek lehetőségek felfedezhető a demokrácia sérülékenységében, amely túl könnyen teszi lehetővé az önkényurak számára a játékszabályok módosítását, ha már megkapták rá a jogosítványt a szavazatok révén. Mintha a demokrácia előszobája lenne a diktatúrának.

Ez az okfejtés nincs messze az igazságtól, és számos olyan vezető van, aki ilyen módon betonozta be a hatalmát Putyintól Chávezig, Madurótól Erdoganig.

A népszavazás, amely ez utóbbit országa abszolút vezetőjévé tette, egy olyan elnöki rendszert intézményesített, amely a törvényhozó hatalmat is az elnök kezébe helyezte és megszűntette a miniszterelnöki posztot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.