2017. április 4., kedd

MA DŐL EL A CEU SORSA: PERCRŐL PERCRE A KETTŐS MÉRCÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMERCE
2017.04.04.


Már a mai napon eldőlhet a CEU sorsa: gyorsított eljárásban fogadhatják el azt a törvényt, ami gyakorlatilag kizárólag azért íródott, hogy a kormány ellehetetlenítse a Közép-európai Egyetemet. Ha a törvényt megszavazzák, az Oktatási szabadságot! elnevezésű csoport délután 5 órakor élőlánccal tiltakozik az egyetemet ellehetetlenítő törvény ellen, és a szabad oktatásért. A Kettős Mérce a nap során percről percre követi az eseményeket.

...

9.24 Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetem polgárai is megfogalmazták a Közép-európai Egyetem iránti szolidaritásukról szóló nyilatkozatukat. Mint írják: "Meggyőződésünk, hogy egy modern, versenyképes, a világ tudományos életének élvonalához tartozó Magyarországon a tudományos kutatás és oktatás szakmai és etikai szabályait betartó felsőoktatási intézmények sokaságára van szükség. Aligha férhet hozzá kétség, hogy a Közép-európai Egyetem ezek egyik legfontosabbika..." Ma reggelig közel 230 egyetemi polgár csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük docensek, adjunktusok, és rengeteg egyetemi hallgató.
9.17 Amíg a képviselő hölgyek és urak felébrednek, itt egy kis olvasnivaló. Tegnap Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy bízzon a kormány „jószándékában” a lex CEU kapcsán. Erről szóló cikkünk itt olvasható.
9.10 Az Országgyűlés mai ülése, pár perc késéssel elkezdődött. A napirend szerint a CEU-törvény vitájára már a délelőtt sor kerül. De előtte napirend előtti felszólalások lesznek, melyek látszólag nem izgatják fel túlzottan a T. Házat, hiszen szinte teljesen üres. 

8.55 Tegnap Orbán Viktor arra kért mindenkit, higgyünk a jó szándékában. Aztán persze már este szigorítottak még egy kört a javaslaton, hogy még egyértelműbb legyen, a CEU a célpont. Beleírták például, hogy föderatív állam esetén, mint az USA, a magyar kormánynak a szövetségi kormányzattal kell szerződést kötni. Vagyis elő akarják írni, hogy kivel kell tárgyalniuk az USA-ban, holott az amerikai alkotmány nem ad beleszólást oktatási ügyekben a szövetségi kormánynak. Jószándék, mi?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.