2017. április 27., csütörtök

MA SEM VOLT TÚL NAGY DICSŐSÉG MAGYARNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.26.


Nem hiszem, hogy szóra érdemes ez, de végighallgattam az Európai Parlament plenáris ülésének vitáját, amelyen már megint – immár harmadszor mióta a fülkéket porba döntötte a forradalom 2010-ben – Magyarország volt a téma. Micsoda dicsőség. Pátosz nélkül mondom, írom: igazán szar érzés volt.

Csizmadia és Stefka CÖF-ös performansza (édesanyám, borogass!) ehhez nem is kellett, ez anélkül is bőven siralmas volt. Orbán – jobbján Rogánnal, ha esetleg valaki nyugtalankodott volna, hogy mégis hol eszi a fene a nyúzott fejét – hozta a formáját. Mindenki hozta a formáját. Kínos volt ma megint magyarnak lenni. Akkor is, ha az európai felszólalók kivétel nélkül a tisztelet hangján beszéltek a magyarokról. A magyar népről, úgy értem.

Szerintem nem túl jó hír, hogy a magyar kormány már megint okot adott arra, hogy eljárást indítsanak az ország ellen. Mindenki nyugodjon le, nem érte meglepetés az elvtársakat. Számítottak rá, sőt. Olyan, mintha örülnének. A kormánypropaganda oldalain persze dúl a háború, köpködik Sorost és az Uniót. Nem tudják eldönteni, hogy a felmosta a padlót Brüsszellel, megvédte az országot, típusú egzaltációt nyomják, vagy a fújj a geci Soros, milliárdos pénzügyi spekuláns megtámadta hazánkat rigmusokat. Semmi különös, csak a szokásos: a zárt osztályon buliznak a fiúk.

Az nem tudom mennyire jó hír, hogy most már egyértelműen látszik: a dühöngő szélsőségeseken kívül már senki nem veszi komolyan. Úgy értem, kívülről ismerik az üresen csengő szólamait, nem vágják, miért hivatkozik állandóan a kereszténységére egy ilyen ember. Nem tudom mennyire jelzi a helyzet tragikumát, hogy ma már Nigel Farage euroszkeptikus populista mond védőbeszédet Orbán Viktor mellett.

Nem túl jó hír, hogy mindezek dacára (!), a Néppárton belüli egyértelmű megosztottság és egyik-másik képviselő markáns, félreérthetetlen kiállása ellenére, a pártcsalád vezetője mégiscsak békülékeny hangon, és alapvetően diplomatikusan nyúlt Orbán alá. Valami olyasmi történt, amire számítottunk. Pedig Jávor Benedeknek igaza volt: a nem tegnap kezdődött rombolása ellenére a Néppártnak nem sikerült fegyelmeznie a magyar miniszterelnököt, így viszont közös erővel legitimálják egyre veszélyesebb ámokfutását.

Orbán kiszínezve-kibővítve, rezzenéstelen pofával előadhatta ugyanazt a gennyes bullshit-et, amit a brüsszeli fideszes különítmény már a Néppártnak elküldött tegnap. Amikor felrótták a gazemberségeit sunyított és a papírjaiba bámult, amikor a szélsőségesek csontig benyaltak és hálálkodtak neki, akkor elégedetten csapkodott a nyelvével és összerötyögött az aggasztó állapotban lévő Rogánnal. Ennyi történt. Néhány vérszegény saller, néhány kemény szó, de alapvetően minden marad a régiben. A nemzeti konzultáció Európai Bizottság által pontonként cáfolt, nettó hazugságai ellenére. Minden ellenére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.