2017. április 4., kedd

MÁR MEGINT NŐTT A "KISEBB ÉS OLCSÓBB ÁLLAM"!

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.04.04.


Lázár János hónapok óta prédikálja a bürokráciacsökkentést, vagyis az állami kiadások mérséklését, és a rendszert elhagyni kényszerülő állami alkalmazottakról úgy beszél, mint munkaerő-tartalékról, amely enyhítheti a nyomasztó munkaerőhiányt. Közben élen járunk a végrehajtó és törvényhozó szervekre fordított kiadásokban, amelyek 3-ról 4 százalékra nőttek, azaz csupán a kormányzásra és az országgyűlésre évente közel 1300 milliárd forint megy el, több mint a teljes adósságszolgálatra. Ráadásul a hazai foglalkoztatottak negyedét az állam tartja el.

Lázár ígérete
A Fidesz mer nagyokat álmodni és ígérgetni, ez kommunikációjának egyik fő oszlopa. Ha nem teljesülnek az ígéretek, vagy ejti a témát és előáll valami mással, vagy egyszerűen tagadja a nyilvánvaló tényeket. A 2010 előtti főbb vállalások sora tökéletes példája ennek, hiszen egyszerre ígértek nagy arányú és általános adócsökkentést, az államadósság gyors és drasztikus lefaragását, valamint az állami kiadások visszafogását.
Az adócsökkentés nem csupán elmaradt, de két tucat új adófajta jelent meg, és a teljes adóterhelési arány is növekedett. Az állami kiadások is csak nőttek annak ellenére, hogy az egészségügyből és az oktatásból százmilliárdokat vontak ki. Az államadósság abszolút és nettó nagyságrendje pedig emelkedett, GDP-aránya is alig csökkent.
Az „unortodox” módszerek alkalmazása és a költségvetési korrekciók, amelyek főleg átmenetileg beállított különadók rendszerét jelentették, egyáltalán nem javítottak a súlyos szerkezeti problémákon. Eközben az állam nemhogy visszafogta magát, de terjeszkedett, nőtt a bürokratikus vízfej, az egészségügy, az oktatás, a közszolgáltatások közvetlen állami kézbe vételével kis gömböcként burjánzott a közszféra.
Lázár János hónapok óta prédikálja a bürokráciacsökkentést, vagyis az állami kiadások mérséklését, és a rendszert elhagyni kényszerülő állami alkalmazottakról úgy beszél, mint munkaerő-tartalékról, amely enyhítheti a nyomasztó munkaerőhiányt.
Hasonlót már mondtak kormánytagok egy évvel ezelőtt is, 100-150 ezres leépítést helyezvén kilátásba az államgépezetben, de ebből gyakorlatilag semmi sem lett. Hiába szüntettek meg vagy szerveztek át több háttérintézményt, az állami foglalkoztatottak száma nem csökkent, ráadásul az idei költségvetésben a bürokrácia összköltsége számottevően emelkedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.