2017. április 28., péntek

MÉG NÉHÁNY ÉV ÉS MÉSZÁROS LŐRINC TERMELI A TELJES MAGYAR GDP-T

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.27.


...A második és a harmadik Orbán-kormány alatt aztán valahogy magára talált, kibontakoztatta szunnyadó tálentumát, és amihez csak hozzáért, arannyá vált. Luxusjachton ringatózik, szállodaláncot vesz és mellé a fél Balatont, mezőgazdaságban és ingatlanbizniszben is tehetséges. Ugyan médiavállalkozó nem is akart lenni, mégis az lett ebből a reneszánsz emberből, ami a Népszabadság elhullásával járt, de nincs fejlődés rombolás nélkül. És úgy látszik, homályos eredetű brókervagyon nélkül sincs.

Mészáros Lőrinc ráadásul nem is önző ember, üzlettársainak meghagyja a morzsákat. A Duna Aszfaltot vezető Szíjj László és a a Hódút-vezér Varga Károly immár Magyarország 21., illetve 22. leggazdagabb embere. Ragadós a siker!

A dolog szépséghibája, hogy ezt a brutális cégbirodalmat és mesés vagyont az adófizetők pénzéből finanszírozta a kormány közbeszerzéseken és direkt állami támogatásokon, hiteleken keresztül. Legutóbb például 6,2 milliárdot dobtak oda egy búzakeményítő gyárra.

“Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája” -- mondta a Magyar Időknek a Századvég Alapítvány elnöke, Lánczi András. És ennek a politikának Mészáros Lőrinc a koronagyémántja.

Még egyszer: 100 milliárd forint egyetlen év alatt. Itt, a szemünk előtt, mindenféle titkolózás nélkül.

Ehhez képest szinte semmiség, hogy Matolcsy György jobbkeze mindenféle kimutatható fedezet nélkül bevásárolja magát az egyik legnagyobb magyar bankba. Emellett pedig ott van száz és ezer kisebb ügy, amire már a vállak sem rándulnak, szemek sem rebbennek.

Sikerült morálisan szétverni egy egész országot azzal, hogy az állampolgárok orra előtt talicskázzák ki a közpénzt kormányközeli oligarchák zsebébe. A hétköznapi korrupció, a feketézés, a zsebbe fizetés Orbán előtt sem volt idegen tőlünk, ne legyünk naivak, de Orbán után már picit sem kell szégyenkezniük a piti ügyeskedőknek.

Az sem kevésbé káros, hogy azt tanulja egy generáció, hogy a helyezkedés, a gerinctelen törleszkedés és a seggnyalás a siker kulcsa. Mert nem látunk mást az elmúlt években: a piaci versenyt szemen köpik, a tehetség helyett a lojalitást díjazzák, a 100 milliárdos fődíj pedig látjuk, miért jár. Amiért cserébe Mészáros Lőrinc nyilván forintokban is kifejezhető mértékben hálás a hatalomnak.

A gép forog, Orbán Viktor pihen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.