2017. április 21., péntek

MERRE TOVÁBB DEMOKRATÁK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2017.04.21.


Gulyás Márton, Varga Gergő, és az őket támogató kreatív és lelkes fiatalok tüntető tömegeinek köszönhetően az ország néhány napig újra beszívhatta a szabadság levegőjét. Az arányos választásért meghirdetett mozgalom reményt ad mindazoknak, akik az elmúlt években hiába kutattak a demokratikus oldalon olyan szerveződés után, amely Orbán rendszerén kívül áll, és nyíltan feltárja annak valódi természetét.

A mozgalom megjelenésére a Fidesz a tőle megszokott reakciókkal válaszolt, és a megfélemlítés és a lejáratás eszközeit vette elő. És ahogy az várható volt, a mozgalom megjelenése és célkitűzése azonnal kritikus reakciókat váltott ki az ellenzéki oldalon is. Bár a kritikák jó része nélkülözi az elvszerű, igazságos gondolkodás alapkövetelményét, felmerültek olyan kérdések is, amiket Gulyáséknak feltétlenül végig kell gondolniuk és amikre adekvát válaszokat kell adniuk, ha a mozgalmat sikerre akarják vezetni.

Ebben a cikkben ezekről a kérdésekről beszélünk, és mellé teszünk még néhány észrevételt, ami álláspontunk szerint nem kevésbé fontosak.

Az egyik felmerülő kérdés, hogy önmagában a választási rendszer arányosítása a jelenlegi helyzetben elegendő-e.


Ugyanis a választási eredményeket nem csak egy részrehajló, manipulált választási törvény befolyásolhatja, és torzíthatja el. Más fontos tényezők is vannak, amelyek közül a legfontosabb a média. A demokratikus választások alapfeltétele, hogy a választók személyes (szubjektív) döntése objektív információkon alapuljon. Magyarországon a közpénzen finanszírozott közmédia propagandagépezetként funkcionál, és ugyanezt teszik a kormány mellényzsebéből és érdekszférájából finanszírozott egyéb orgánumok is, miközben a szabad sajtót kifejezetten erre a célra hozott törvényekkel ellehetetlenítették. Ennek eredményeképpen a dezinformáció olyan méreteket öltött, ami legalább akkora előnyt jelenthet a propaganda működtetőinek, mint a Fideszre írt választási törvény.

A másik fontos kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben valóban indokolt-e az arányos választási rendszer követelése, a kívánt cél elérhető-e vele...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.