2017. április 29., szombat

MIELŐTT MÉG EZEK AZ EMBEREK KIRÁLLYÁ KORONÁZNÁNAK VALAKIT, MERT AZT ÍRTA A MEGYEI ÚJSÁG, HOGY AKKOR OLCSÓBB LESZ A LECSÓKOLBÁLSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.04.29.


Olvasom az Abcúg cikkét és tépem a hajamat. Nem azért, mintha bármi új, eddig ismeretlen dolog lenne benne, mert nincs. Ismerem a vidéket, az emberek gondolkodását. Magam is falun nőttem fel és soha nem szakadtam el a vidéki Magyarországtól. Mégis, még nekem is döbbenetes ismét szembesülni azzal a feneketlen tájékozatlansággal, azzal a fogalmatlan, ám elszánt és büszkén vállalt tudatlansággal, ami bizony a magyar emberek jókora hányadát jellemzi.

Biztosan így van ez sok más országban is, de én nem sok más országban élek, hanem itt és ezek az emberek befolyásolják az én életemet, a gyerekeim jövőjét. Azok az emberek, akiknek halványlila fogalmuk nincs semmiről és akik talán név szerint fel tudják sorolni az aktuális szappanopera összes szereplőjét, vagy az éppen futó ál-valóságsók történéseit, de lövésük nincs arról, hogyan működik az ország, amelyben élnek és azt sem tudják, mekkora hatalmuk lenne, ha akarnák.

Ezen a falként működő sötét tudatlanságon csak az egyszerű, erős üzenetek mennek át, semmi más. A Fidesz éppen ezt használja ki, erre építi a hatalmát, de erre építi a jövőjét is. A vidéki ember semmivel nem hülyébb, mint a városi értelmiség, ahogy a városi nem-értelmiség sem hülyébb. Alapvetően, születése okán nem hülyébb. De a tudás hiánya egy idő után érdektelenné teszi, mert képtelen koherens módon átlátni az őt körülvevő történéseket. Márpedig aki nem ért valamit, az nem válik számára fontossá.

Ez nem csak a jelenlegi kormány hibája, hanem a rendszerváltás óta kivétel nélkül minden egyes kormány hibája. Soha nem érezte egyik sem fontosnak azt, hogy az oktatás szerves részévé tegye az alapvető megismertetését annak, hogyan is működik a politika. Egyetlen kormánynak sem volt célja az, hogy a polgárait egyenrangú félként kezelje és hogy megadja számukra a döntés szabadságát.

Márpedig dönteni csak az képes valóban szabadon, aki érti, hogy miről dönt. Az az ember, aki nem tudja, miben különbözik a baloldali politika a jobboldalitól, aki nem tudja nagy vonalakban sem, hogy mit képvisel egy zöld párt, mit a liberálisok és mit képviselnek a szélsőjobbosok, vagy szélsőbalosok, az soha nem fog tudni felelősséggel szavazni. Egyszerűen azért, mert sejtelme sincs, miről szavaz.

Az iskolában, már egészen kicsi kortól kezdve el kellene kezdeni azt a politikai oktatást, ami nem arról szól, hogy szavazzafideszre, hanem arról, hogy ki mindenkire szavazhatsz és ezek miben azonosak és miben mások. Meg kellene tanítani, hogy mit jelent a demokrácia, mi a sajtószabadság, a szólás szabadsága, mik egy polgár jogai és mik a kötelezettségei. Ezt sok országban tanítják, nálunk nem.

Nálunk évszámokat kell bemagolni, kötelező hittant, vagy erkölcstant kell tanulni, énekelni kell és tornázni, miközben a nyelvoktatás sok helyen a béka segge alatt sincs (márpedig a nyelvtudás sokkal szélesebbre nyitja a világot), az informatikáról már esetleg hallottak valamit harangozni, de számítógépet nem, vagy csak hetente egyszer látnak, az internet nyújtotta lehetőségeket pedig nem tudják használni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.