2017. április 8., szombat

MIKROCHIPANALÍZIS - SIGMUND FREUD ELŐADÁSA 1909-BEN , A WORCESTERI CLARK UNIVERSSITYN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.04.08.



Hölgyeim és uraim!

Rendkívül nagy örömemre szolgál, hogy az Új Világrész tudásra vágyó közönsége előtt, mint előadó jelenhetek meg. Úgy hiszem, hogy Önöket, mint felvilágosult, a tudomány iránt érdeklődő személyeket, élénken foglalkoztatja az az izgalmas kérdés, vajon milyen hatással lesznek majd a személyi számítógépek az emberi pszichére.

Kétségtelenül izgalmas témáról van szó, amelyről napjainkban gyakorlatilag még semmit sem tudunk. Úgy vélem a személyi számítógépek, az Önök nyelvéből származó spártai rövidítés alapján, a PC-k, nagyjából az 1980-as években fognak rohamosan elterjedni a világon. Miért ne törtéhetne meg ez így? Egyes optimista vélemények szerint az előttünk álló XX. században a technika fejlődése meg fogja akadályozni azt, hogy Európában nagyobb háborús konfliktusok alakuljanak ki. Ezzel kapcsolatban személy szerint vannak bizonyos kételyeim, de mint azt Önök is nagyon jól tudják, nem vagyok sem hadseregtábornok, sem ő császári királyi Apostoli Felsége, I. Ferenc József császár.

Napjainkban, a Hermann Hollerith által 1890-ben készített, mechanikus, grandiózus, pianínóhoz hasonló számítógépet szemlélve még nagyon nehéz számunkra elképzelni, de úgy vélem 1998-ban az ezer lakosra jutó személyi számítógépek száma az Önök rohamosan fejlődő országában meg fogja közelíteni az 500-at. Ez ma persze hihetetlennek tűnhet az Önök számára, ami teljesen érthető. A jelenlegi érték ugyanis jól dokumentálhatóan kereken nulla. Gondoljanak azonban bele abba, tisztelt hölgyeim és uraim, jelenleg még egy olyan közönséges háztartási eszközt sem ismerünk, mint a mikrohullámú sütő, ráadásul fogalmunk sincs arról, vajon miért nem célszerű fémtárgyakat beléjük tuszkolni. Meggyőződésem, hogy az ezredforduló táján kaland- és természetes tudásvágytól vezérelve rengetegen bátran ki fogják majd ezt próbálni.

Sokan Önök közül úgy vélhetik mindezen ügyes barkácsmunkák csupán a tudósokra, mérnökökre és ezermesterekre tartoznak. Az ő dolguk ezen csodálatos gépezetek jövőbeni megalkotása, a velük való gondos pepecselés. Ez természetesen így is van, de meg kell nyugtatnom Önöket. A grafikus felületek megjelenésével a személyi számítógépek használatát bárki, szinte pillanatok alatt elsajátíthatja majd. Hogy mire alapozom mindezt? Fogalmam sincs, de feltételezésem szerint a parancssoros utasításoktól a felhasználók nagy része valószínűleg idegenkedni fog.

A technikai részletekkel nem untatom Önöket, mivel ilyenek még nincsenek a birtokomban és nem is ez az előadásom témája. Talán elég ezzel kapcsolatban annyit megemlítenem Önöknek, hogy a személyi számítógépek nagyjából akkorák lesznek, mint egy óriás schnauzer, azaz Riesenschnauzer, illetve ugyanezen kutyafajtának törpe változata a Zwergschnauzer. A rendkívül bizarr nevű laptopok mérete pedig nem haladja majd meg Imanuel Kant „A tiszta ész kritikája” című művének kisgyermekek számára készült átdolgozásának fizikai paramétereit. Ezen praktikusan kihajtható szerkezetek beviteli eszközként tartalmazni fogják majd magát a billentyűzetet, a tárolt információk megjelenítése céljából pedig folyadékkristályos kijelzőket fognak szerelni beléjük ügyes kezű, távol-keleti mesteremberek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.