2017. április 9., vasárnap

NÁDAS PÉTER: BRÜSSZEL NEM VÉDI MEG A DEMOKRÁCIÁT, MERT NEM TEHETI

HVG ONLINE - INTERÚ
Szerző: Hamvay Péter
2017.04.09.


Új könyve apropóján Orbán Viktor történelmi tévedéseiről is beszélt a HVG-nek Nádas Péter. Az író szerint polgárságot, kapitalizmust nem lehet protekcionista alapon megteremteni. Interjú.




HVG: Úgy hírlik, most megjelenő, Világló részletek című kötete után leteszi a tollat, mint Shakespeare A vihar után. Mi fogyott el, az erő, a mondanivaló?

Nádas Péter: Nem teszem le a tollat, csak nem fogok évtizedes munkába. 75 éves vagyok, fizikai erőm nem a régi. Egyre rövidül az idő, amit munkával tudok tölteni, mert a regeneráció egyre hosszabb időt vesz igénybe. Ha erőltetném, a munkának sem tenne jót. De nincs hiányérzetem. Eddigi munkáimban távolodni akartam a saját életemtől, most éppen fordítva, igyekeztem tényeket, adatokat, dokumentumokat gyűjteni, és ezekre építeni a történetet, a fikciót pedig lehetőség szerint száműzni.

HVG: A regény egyik fontos jelenete, amikor 1945-ben a Rudolf tér sarkán egy lincselésnek volt a tanúja. Nemcsak az esemény sokkolta, hanem az is, hogy édesanyja erőszakosan próbált közbeavatkozni.

N. P.: Nagy dilemma, hogy az erőszakra lehet-e erőszakkal válaszolni. Meggyőződésem szerint nem. A második világháború után olyan világrend jött létre a nyugati világban, mely a konfliktusokat igyekezett tárgyalások útján megoldani. Működik ma is. Igaz, csak látszólag, hiszen a háborúkat Európán kívülre helyezte, és bőszen táplálja a fegyverkereskedelemmel. Az is égető kérdés lett, hogy a nagy liberális demokráciák mennyire képesek megvédeni saját autonómiájukat.

HVG: „A nagy demokráciában még jelen van a józan ész” – mondta korábban, most azonban úgy tűnik, ott is fogytán. Mintha Trump is Orbán Viktortól tanulna..
.

N. P.: Azért Amerikában még van bíró, aki visszadobja az elnök menekültügyi rendelkezését, vagy a klímavédelem eredményeit visszametsző szénbányászatit. Veszélyes folyamat indult el, de nem marad ellenőrizetlen. Az elnök nem császár. Ma még nem. Már csak a nagyságrendi különbségek miatt is nevetséges lenne Orbán miniszterelnököt Trump elnökhöz mérni. A személyes történelmi tapasztalatom inkább azt súgja, hogy a világ más-más pontjain, egymástól függetlenül, látszólag más-más indíttatással majd mindig hasonló folyamatok zajlanak. 1968-ban Prágában és Párizsban sok tekintetben hasonló szabadságmozgalmak születtek. A berlini fal ledőlésével nem csak Kelet-Európa arculata változott meg, Nyugat-Európáé legalább annyira. A gondoskodó államot a liberális gazdaságpolitika éppen úgy leépítette, mint a szociális egyensúlyra építettet. Világossá vált, hogy demokratikus politikai ellenőrzés nélkül a kapitalizmus csupán esetileg és helyileg egyeztethető az értelemmel. Az amerikai választások eredménye ennek a folyamatnak a következménye. A nagy korszakváltást Kelet-Európa zsörtölődve követi, pedig a fejletlen civil társadalom és intézményrendszer miatt sokkal inkább ki van szolgáltatva a világtrend negatív következményeinek. Harmadszor akadt el a modernizáció, azaz rövid demokratikus időszakok után antidemokratikus rezsimek jutnak hatalomra, amelyek aztán nagyon gyenge hatásfokkal modernizálnak...

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.