2017. április 19., szerda

NEMZETI KONZULTÁCIÓ IRGALMATLAN PÉNZÉRT, ADATHALÁSZATTAL - GYAKORLATILAG HAZAÁRULÁS ÉS KÉMKEDÉS

VASÁRNAPI HÍREK ONLINE
Szerző: Lengyel Tibor
2017.04.15.



...Gyakorlatilag hazaárulás és kémkedés – ezekkel a szavakkal határozza meg Lövétei István alkotmányjogász a kormány „adathalász akcióját”. 

Emlékeztetőül: a Nemzeti Konzultáció oldalán egy olyan mérőkód működött, amelyik egy orosz érdekeltségű céghez továbbította az online konzultáló állampolgárok adatait. Hogy nem túlzás a hazaárulás kitétel, azt maga az Orbán-kormány egyik kirakatpere támasztja alá az alkotmányjogász szerint. Ugyanis kémkedéssel vádolják a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi igazgatóját, Galambos Lajost, mondván: orosz kollégáknak biztosított hozzáférést magyar titkosszolgák anyagaihoz (ha úgy tetszik, átvilágították őket). A hasonlat persze sarkos egy kicsit, hiszen a „kémper” szereplői mégiscsak nemzetbiztonsági emberek, de a lényeg mégis ugyanaz: a magyar kormány extrán szenzitív/bizalmas adatokba engedte bepillantani egy idegen állam polgárait.

Márpedig ilyet sem titkosszolga, sem mezei polgár esetében nem tehet a kormány, hiszen alkotmányellenes (értsd: a személyes adatok védelme az alapjogok közé tartozik, márpedig ezeket az Alaptörvény garantálja), illetve sérti a személyes adatok védelméről szóló törvényt.

Határon túli adatbázis


Arra a kérdésre, hogy a nemzeti konzultáció „mérőkódja” milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a válasz annyi: nagyot – érdemes ezt árnyalni. Azt, hogy a kormányzati oldalon konzultálók adatai az orosz szolgálatoknál landolnának, egyik forrásunk sem valószínűsítette. Meggyőződésük szerint, ha hivatalos hírszerzők menedzselik az ügyet, akkor nem „veri ki senkinek a szemét” a mérőkód.

Informátoraink inkább úgy vélték, egy friss elérhetőségeket tartalmazó választási adatbázist épít a Fidesz. Ezt támasztja alá, hogy a konzultációs honlapon kért adatok (név, kor, e-mail cím) egy személy pontos/ hivatalos azonosítására nem alkalmas, arra viszont igen, hogy megkeressék a válaszolókat. Illetve arra is, hogy célzott üzenetekkel kopogtassanak az adatbázisban szereplőknél. Név és e-mail alapján például beazonosítható valaki a közösségi oldalon, és ha sikerült feltérképezni az élethelyzetét, akkor össze lehet állítani a személyes mondandót.

Például, ha az derül ki, hogy tisztes az életszínvonala, valószínűsíthetően az egykulcsos adó nyertese, tehát lehet azzal rémítgetni, hogy az MSZP-s Botka László majd jól visszaállítja a többkulcsos adórendszert, így havonta több tízezer forintot bukik. (Ezeket az üzeneteket nyilvánvalóan nem kell nevére vennie a kormánypártnak, jól felépített fiktív közösségi profilok mögé bújva tolhatja a negatív kampányt.) Ezért életbe vágó a kormánypárt számára, hogy legyen egy naprakész adatbázisa. Ráadásul olyan, amit itthon nem lehet lekövetni, illetve nem NATO-kompatibilis (értsd: semmiképp ne láthassanak rá a szövetségi rendszer tagjai)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.