2017. április 13., csütörtök

OMLADOZIK A FIDESZES PROPAGANDA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.04.13.


A fideszes médiamasina jó ideje megelőzi korát, és olyan úttörő megoldásokat alkalmaz, amelyekhez képest még a kanyarban sincsenek a nyugati „alternatív tények” és „poszt-igazságok”. A CEU-t ellehetetlenítő törvény nyomán kirobbanó kormányellenes tüntetéssorozat is megkapta a maga adagját ebből. Soros által repülőztetett tüntetők, akik nem is voltak elegen, CEU-s diákok dolgozatcímeiből készült önkényes válogatás, külföldről irányított békaemberek és migránspropaganda. Tokkal vonóval.

A játszma ugyanaz, mint amit a korábbi hasonló tiltakozásokkor, vagy a „randomra” kiválasztott ellenzéki politikusok, aktivisták lejáratásakor tapasztalhattunk. Ám azzal párhuzamosan, hogy a Fidesz egyre nagyobb szeletét kebelezi be a nyilvánosságnak, mintha egyre kevésbé hatna a propaganda. De vajon miért?

„Repülővel jöttünk!” - skandálták az egybegyűltek hétfő este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen, amely rögtön azután szerveződött, hogy Áder János flottul aláírta a lex CEU-t. A tiltakozók ezzel üzenték a fideszes médiabirodalomnak, hogy magasról tesznek a vádaskodásra, sőt mi több, kiröhögik. Vagyis azt a reakciót adják a kormányzati erőlködésre, amit megérdemel: gúnyt.

Ez jelentős újítás a korábbi évekhez képest. Persze, minden egyes lejáratóakció alkalmával hallhattunk privátban gúnyos megjegyzéseket, de az általános, nyilvános reakció mégiscsak a felháborodás volt. Ami implicite komolyan vételt is jelentett. De amikor ezrek reagálnak ilyen iróniával az egészre, akkor teljesen megváltozik a propaganda hatása.

Nem arról van szó, hogy a tüntetők hirtelen megvilágosodtak és 7 év után rájöttek, hogy ki is lehetne röhögni azt az izzadtságszagú erőlködést, amit a kormányoldal médiának hív. Hanem a körülmények változnak lassacskán, és az emberek hozzáállása csak tükrözi ezt a változást.

Az orbáni propaganda célja minden esetben a demobilizáció. Hogy gyanakvást szórjon szét az emberek között, hogy lelombozzon, hogy a privát életbe való visszahúzódásra ösztönözzön, hogy elijesszen a politikától. Mindennek azonban feltétele, hogy minden vád, minden álinformáció, minden ferdítés és hazugság egy szilárd és összefüggő egészet alkosson. Egy olyan szilárd egészet, amellyel szemben nincs semmi hasonló kaliberű narratíva, csak az egyes hazugságok tényszerű cáfolata.

A Fidesz egy olyan erős narratívát épített ki, amelyikben minden mindennel összefügg, és minden elem a többit erősíti. Egy, az ország szuverenitására és biztonságára rontó hétfejű sárkányt festettek meg, amelyben Brüsszeltől, a civil szervezeteken, tüntetőkön és menekülteken át Sorosig, mindenkinek megvan a maga jól kijelölt helye. Minden ellenvéleményt, a hatalommal szembeni minden kiállást elég volt a konglomerátum egyik aprócska részéhez kötni valahogyan, és azzal az is a sárkány részévé vált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.