2017. április 10., hétfő

ÖN SZERINT ALÁÍRJA ÁDER JÁNOS A CEU-TÖRVÉNYT?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2017.04.10.


Tízezrek tüntettek tegnap a CEU-törvény ellen, ekkora tömeg régen vonult utcára Orbán Viktor ellen, majd késő este sokan a Fidesz-székházhoz is elmentek. A tüntetés hivatalosan a CEU-ról szólt, de több FIDESZ ellenes rigmus is elhangzott a demonstráción. Az előkészületekből már lehetett sejteni, hogy nem átlagos kormányellenes tüntetés készülődik Budapesten. A Facebookon 40 ezren jelezték előre, hogy tiltakoznak a villámgyorsan elfogadott CEU-törvény ellen, és részt vesznek, vagy érdeklődnek a vasárnap délutánra meghirdetett tüntetés iránt. 

A rekordgyorsasággal elfogadott CEU-törvényre azért volt szükség a kormány szerint, hogy csak olyan külföldi egyetem működhessen Magyarországon, amelynek a származási országban is van működő kampusza, valamint amelynek működéséről a származási ország és Magyarország nemzetközi egyezményt írt alá. A kormány mindezt egy jelentéssel indokolta, amelyben szabálytalanságokat tártak fel a külföldi egyetemekkel kapcsolatban, a CEU-nál viszont csak olyan hibákat találtak, amelyeknek a kijavításán már dolgozik az egyetem.

A magyar társadalom mellett a nemzetközi közvélemény is hallatta a hangját, több mint ezer tudós és egyetemi oktató tette le a voksát a CEU mellett, a világ 150 vezető közgazdásza, köztük 15 Nobel-díjas közgazdász nyílt levélben kérte a lehető leghatározottabban, hogy a kormány hagyja békén a CEU-t, sőt, Navracsics Tibor EU-biztos is kiállt a Közép-európai Egyetem mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.