2017. április 3., hétfő

ORBÁN, A NAGY KOMBINÁTOR LÁTHATÓLAG ELKALKULÁLTA MAGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.03.


New York Times

A Közép-Európai Egyetem rektora a lapnak írt cikkben hívja fel a figyelmet arra, hogy Európán belül, a tekintélyelvű rezsimekben veszélybe került az egyetemi autonómia. Így Oroszországban, Törökországban, legújabban pedig már Magyarországon is. Ignatieff megismétli, hogy a benyújtott törvényjavaslat gyakorlatilag felszámolná a CEU-t, annak működését a kormány ellenőrzése alá helyezné. Ráadásul a hatalom kampányt indított az intézmény lejáratására. Csalással vádolta meg, noha az illetékes felügyeleti hatóság kimondta, hogy az egyetem teljesen törvényesen működik.

Ha elfogadják az előterjesztést, akkor az azt jelenti, hogy egy uniós tagállam első ízben megy el odáig, hogy törvényesítse az egyetemi autonómia elleni támadást. Továbbá az Egyesült Államok egyik szövetségese, a Nato tagja most először ugrik neki egy olyan amerikai érdekeltségnek, amely a területén működik. A Trump-kormányzat ugyan nem rajong a felsőoktatásért, de nagy kérdés, hogy a helyzetet figyelmen kívül hagyhatja-e egy olyan adminisztráció, amely Amerika elsőségét hirdeti. Nehéz továbbá elképzelni, hogy az Európai Parlament, valamint a Bizottság belenyugodhat-e a szabadság egyik alapelvének megszegésébe. Amit a magyar kormány csinál, az vagy meggondolatlan politikai vandalizmus, vagy az öncsonkítás látványos esete. A célpont ugyan a Soros nevéhez kapcsolt egyetem, de az igazi szándék az, hogy megrémítsék a felsőoktatást és véget vessenek egy olyan intézménynek, amely még képes szembeszállni a hatalommal a mai Magyarországon. Az egyetemek önállósága nem pártkérdés, az állam sehol sem szólhat bele az önigazgató testületek munkájába. A tengerentúlon könnyű belátni: Washington nem engedheti meg, hogy egyik szövetségese megfélemlítsen egy amerikai intézményt. A Közép-Európai Egyetem senki javára nem adja fel az autonómiáját.

New York Times/Washington Post/AP


A szervezők szerint 10 ezren vonultak fel a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem támogatására. Deák Dániel, a Corvinus tanára úgy értékelte, hogy az Orbán-kabinet be akarja záratni a CEU-t, a tervezet egyben az összes egyetem tanszabadsága és önállósága ellen irányul. A jelentés hozzáteszi, hogy a kormányfő ideológiai ellenfelének tekinti Sorost, az üzletember által vallott nyílt társadalom szemben áll azzal, hogy Orbán illiberális államot akar létrehozni. Utóbbiban a többségi hatalom felülírja a polgári szabadságjogokat és a kisebbségek jogait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.