2017. április 13., csütörtök

POLITIKAI DEKLARÁCIÓ LETT A KONCEPCIÓS PERBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.04.13.


Rabláncon vezették be a Sándor Palotánál őrizetbe vett Gulyás Mártont és társát, s ezzel megkezdődött a koncepciós per tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalás koncepciós jellegét az adja, hogy a vádként megnevezett garázdaság büntetőjogi tényállás fontos eleme, hogy a cselekedetnek riadalmat és megbotránkozást kell keltenie a jelenlevő polgárokban.

Amikor az ügyész erre hivatkozott, a teremben nevetés tört ki, hiszen a jelenlevők maguk is tiltakozni mentek a Sándor Palotához és nagyon is helyeselték Gulyás Márton bemutatott performanszát. A politikai véleménynyilvánítás legitim módjáról van szó, amely nem okozott sem riadalmat, sem megbotránkozást, személyi sérülést vagy vagyoni kárt sem.

Gulyás Márton elmondta, hogy szándékosan figyelt arra, hogy embert ne érjen a sárga festék sem a műanyag palack, amelyet megpróbált az épülethez dobni. Szándékosan lemosható festéket használt, hogy ne okozzon anyagi kárt. Tettével azt akarta jelezni, hogy az államelnök nem a magyar népet, nem a jogot, hanem a narancspártot szolgálja.

Gulyás Márton mindvégig bátran beszélt és nem engedte, hogy az álhíreket terjesztő és hazug lakájmédia felvételeket készítsen róla. A helyzete annyiban nem könnyű, hogy van egy felfüggesztett büntetése hasonló tiltakozó akció miatt, amely szintén egy koncepciós perben született, hiszen ott sem garázdaság történt, csupán a politikai vélemény látványos és közérthető formában történt megjelenítése. Ha ebben a perben elítélik, “visszaesőként” akár letöltendő szabadságvesztést is kaphat.

Ehhez képest Gulyás Márton elmondta, hogy ezeket a polgári jogi akcióit nem tekinti garázdaságnak, hanem egy elnyomó hatalom elleni jogos tiltakozásnak. A koncepciós per első fele politikai deklaráció és a szabadság hitvallása lett. Az igazán nagy kérdés az, hogy a perben eljáró bíró a bírói kar azon tagjai közül való, akik megőrizték függetlenségüket, vagy azok közül, akik megrendelésre hoznak ítéletet és a vádirat helyett majdnem az ítéletet olvassák fel a per kezdetén...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.