2017. április 28., péntek

RÁKFENE

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.04.28.


A szétrohadó, hovatovább életveszélyes magyar egészségügy állapotáért jelentős részben a Magyar Orvosi Kamara is felelős. Felelősségvállalás és érdemi munka helyett azonban bosszú, sunnyogás és urizálás a válaszuk. Ha valaha változás lesz ebben az országban, ezt a brigádot sem lehet a helyén hagyni.

A politikát hosszabb ideje követőknek erős emlékeik lehetnek az orvosi kamara 10-11 évvel ezelőtti működéséről. Éger István és cimborái szinte hetente tartottak sajtótájékoztatót megboldogult Molnár Lajos, az utolsó egészségügyi reformminiszter tárcája előtt, ahol mindig nagy garral jelentették be, hogy bizony, jól megmondták a miniszternek, hogy nem lesz reform, és a következő héten is jönnek, újra behúzni a kéziféket.

Aki nem emlékezne, többek között olyan javaslatai voltak az akkori egészségügyi tárcavezetőnek, hogy a futószalagos, szimultán vizsgálatok helyett (az egyik beteg ott áll pendelyben, a másiknak a vérnyomását mérik, a harmadiknak pedig a torkát spatulázzák) minden betegre legalább öt percet kell szánnia az orvosnak.

Értsd: emberi vizsgálati körülményeket egyfelől, és ne írjanak be az elszámolást feljavító, kamu-vizsgálatokat másfelől. Meg olyat is előírt volna, hogy a húszágyas kórházi osztályon "papíron" egyszerre nem fektethetnek 28-30 beteget, akik valójában reggelente bebuszoznak infúzióra, aztán meg hazamennek - majd a kórház felveszi utánuk a pénzt. Meg olyat, hogy tegyük rendbe az egészségügy finanszírozását, meg legyen ehető étel, elég nővér, modern nyilvántartás az intézményekben.

Ó, és persze a kevesek jólétét, sokak megalázását és esélytelenségét okozó hálapénz megszüntetését, a betegjogok hatékonyabb érvényesülését, illetve a mérhető és nyilvánosan adatolt teljesítményt. Vélhetőleg a politikai hátország mellett utóbbi szándékok miatt lett a Kamara Molnár Lajos, és általában a reformok ellensége. Mely kamarának immár bő évtizedes, hovatovább örökös elnöke Éger István.

És fogalmunk sincs, mennyiért. Utoljára 2011-ben, jogi úton sikerült kipréselni belőle egy számot, eszerint hat évvel ezelőtt 1,3 millió volt a fizetése - de a költségtérítése már akkor is homályban maradt. A 2010-es kormányváltás után takarékra tekert Éger aktuális apanázsa már megint titok. Dr. Kunetz Zsombor a kamara tagja, oxiológus szakorvos és egészségügyi szakértő, emellett pedig jogosan kíváncsi ember, aki szerette volna megtudni, hogy a tőlük kötelezően beszedett sarc mennyiben gazdagítja Égert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.