2017. április 30., vasárnap

SAVIANO ÉS A KÖZÖSSÉGI HÁLÓK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.29.


Roberto Saviano napjaink legnépszerűbb olasz közírója. A Gomorra és a Zero Zero Zero szerzője minden fontosabb ügyben megszólal és általában nemigen finomkodik véleményével. A La Stampa ezúttal a közösségi hálókhoz való viszonyáról kérdezte.

- Azon kevés írók közé tartozol, akik, ha feltesznek az internetre egy könyvet, azonnal sikert aratnak vele. Ezt felelősségnek érzed? Könyvek és közösségi hálók konfliktusban vannak egymással?

- Boldog vagyok, hogy ilyen sikerem van, tehát kihasználom ezt a lehetőséget, de takarékosan. A konfliktus a könyv és a net között az idő vonatkozásában van: egy könyvet nem lehet azonnal értékelni, mint egy fotót vagy egy videót. Az olvasás időt igényel, individuális, talán antiszociális is. Szeretek mozogni ebben az ellentmondásban.

- Mikor fedezted fel és kezdted használni a közösségi hálókat?

- Nagyon korán. Miután hatósági védelem alatt állok, azonnal megtaláltam a Facebookot, mint a valóságnak egy olyan területét, amelyből ki vagyok most már zárva. A 140 karakter kezdetben a promóciós ügynökségek természetes helyettesítője volt, és főleg az volt az előnye, hogy közelhozta a közszereplőket. Obama és a pápa fenn van a Twitteren, ha az ember őket kommentálja, magát is közszereplőnek érzi, és azzal, hogy figyelmet fordít erre vagy arra a személyre, hozzájárul ahhoz, hogy mások is ezt tegyék.

- Neked, mint védelem alatt álló és bizonyos értelemben elszigetelt embernek mennyire fontosak a közösségi hálók és mennyire bumeráng-hatásúak?

- Számomra a közösségi hálók nem bumerángok olyan okból, amelyet könnyű megnevezni, de nagyon nehéz operatívvá tenni. Van egy használati utasítás amely szerint nincs szükség egyre több megosztásra, több like-ra, és főleg meg kell őrizni a méltóságunkat, nem szabad engedni az agresszivitásnak, az ocsmány beszédnek, a leegyszerűsítésnek....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.