2017. április 28., péntek

SERES: A NAGY GYURCSÁNY-SEJTÉS

HVG.HU - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.04.28.


...Az ultimátum lejárt, de mi történik akkor, ha most eltelik egy nap, öt nap, három hónap, és a) a közvetítők továbbra is csak ülnek a doksijaikon, b) a Gyurcsány által "Oroszország zsarolható ügynökének" nevezett Orbán nem tesz feljelentést? Az a helyzet, hogy az égvilágon semmi. Orbánról lepereg egy bizonyíték nélküli vádaskodás – mert az a logika ugyebár véletlenül sem jogállami, hogy "amennyiben a miniszterelnök nem indít jogi eljárást, a DK elnöke igazoltnak tekinti vádjait". A hallgatás beleegyezés? Really? A vád bizonyítása véletlenül nem a vádló dolga?

Ja, apropó jog, jut eszembe. Tudós barátom hívta fel a figyelmemet arra az apróságra, hogy ha Gyurcsány Ferenc valóban hitelesnek tartja az általa megismert korrupciós bűncselekményt, ha tehát az általa látott okiratokban vesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés merül fel, akkor neki mint hivatalos személynek (elvégre országgyűlési képviselő) a Btk. 300.§-a alapján feljelentési kötelezettsége van:

"Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést (...) , befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ez a három év azért nem elhanyagolandó szempont, úgyhogy jó lenne végre látni a vonatkozó feljelentést éppúgy, mint azokat a dokumentumokat, amik – ha igaz – a feljelentést megalapozzák.

Elképzelni sem tudom, kik informálhatták Gyurcsányt hosszú évekkel ezelőtt szóban egy ilyen ügyről, de ha az ő kormányzati éveiről beszélünk, akkor az emberben nyilván felmerül Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter neve éppúgy, mint mondjuk Galambos Lajos ex-NBH-s főigazgatóé, a gond csak az, hogy ők (és más volt titkosszolgálati vezetők) jelenleg épp az elhíresült kémkedési per másodfokú tárgyalására várnak. Talán emlékszünk, Galambos Lajost konkrétan azzal vádolják, hogy bolgár szakembereknek álcázott orosz hírszerzőknek tette lehetővé azt, hogy megismerjék a magyar elhárítás egyes adatait.

Ha viszont Gyurcsánynak arról az Orbánt is érintő kompromat-ügyről van plusz tudása, amit az Átlátszó derített fel alaposan az elmúlt hónapokban az orosz Insider hírportál információi nyomán, akkor pláne neki kell gyűrkőznie: egyelőre mindenki mindent cáfol. Szemjon Mogiljevics orosz, khm, vállalkozó írásban azt, hogy kenőpénzt fizetett volna Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánynak, Pintér Sándor szóban azt, hogy valaha kapott volna ilyen orosz maffiapénzt, és ugyanezt cáfolja a portál által hírbe hozott Juszt László újságíró is.

Marad – egyelőre minden bizonyíték nélkül – a sztori egy Orbán Viktor nevű fiatalemberről, aki 1994-ben egy német bűnöző óbudai lakásán, annak unszolására átveszi egy orosz maffiavezér egymillió német márkát tartalmazó táskáját ("Mogiljevics ezt a »választási kampányt fordító hozzájárulásnak« nevezte"). Már ha egyáltalán ehhez kapcsolódik Gyurcsány sztorija.

Így is eleget tudunk arról, kinek az egyértelmű hatására tesz miket a magyar kormányfő, tudjuk, ki és mi inspirálta a civilek és a CEU elleni hadjárat tényét és nyelvezetét, tudjuk, kikkel kötöttek a hátunk mögött titkos paksi atomalkut, tudjuk, kinek az érdeke az EU-n belüli állandó zavarkeltés, a nacionalista pártok térnyerése, tudjuk, melyik ország állampolgárai jöhettek hozzánk ezrével magyar vízummal minden kontroll nélkül, tudjuk, melyik országra nem tekintünk fenyegetésként, pont, és tudjuk, kinek a médiatechnikáit követi az álhírgyáruk.

De ha Gyurcsány Ferenc többet tud mindannál, mint amit a nyilvánosság előtt sejtet, akkor arra kérjük, álljon elő a farbával, világítsa meg eme példátlan fideszes hazaárulás vagy hűtlenség hátterét, plusz tegye meg feljelentését. Ha blöfföl, akkor viszont arra kérnénk, hogy álljon fel pártelnöki székéből (ami amúgy sem ártana, mert sokakat távol tart az ellenzéktől), ugyanis ezt így, ebben a formában nem lehet. A bizonyítatlan, lebegtetett vád csak tovább rombol mindent, politikai haszna nincs. Megint a fideszék jártak jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.