2017. április 3., hétfő

SIKERÜLT A KORÁBBAN ELKÉPZELHETETLEN: A MAGYAR DEMOKRÁCIA GYENGÉBB, MINT A BOLGÁR ÉS A ROMÁN

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.04.03.


...Hasonló folyamatok zajlanak Lengyelországban, csak ott a Jog és Igazságosság vezette kormánynak többször a lengyel törvényeket áthágva kellett keresztül vinnie akaratát, míg a Fidesz éveken át tartó kétharmados többsége lehetőséget teremtett arra, hogy formális szempontból legálisan vigyék véghez a változtatásokat, még ha azok világosan meg is sértették a liberális demokráciák alapelveit. 

A velünk foglalkozó fejezet azzal a megállapítással ér véget, hogy mind Lengyelország, mind Magyarország példaértékű esete volt a demokratikus átmenet folyamatának a kilencvenes években. Ehhez képest a látványos összeomlása a demokárciának ezekben az országokban figyelmeztetés mindenki számára, hogy milyen törékenyek is lehetnek azok az intézmények, melyek nélkülözhetetlenek egy liberális demokráciához. Főleg az olyan országokban, ahol a politikai normáknak vékony gyökerei vannak, és ahol a populisták képesek rátelepedni szélesebb körű társadalmi elégedetlenségekre.

Hiába tűntek kifejlett intézményeknek, mind a média, a bíróságok, mind a demokratikus képviselet intézményei nagyon sérülékenynek bizonyultak Magyarországon és Lengyelországon. A Freedom House jelentése szerint azért, mert hiányzott mögülük egyrészt az elit egyetértése arról, hogy ezek sérthetetlenek kell legyenek, másrészt a közvélemény támogatása, melyek visszaverhették volna a pártpolitikai támadásokat e intézmények ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.