2017. április 16., vasárnap

SOROS ÉS CEU ELLENSÉGKÉP, AMI A FOLYAMATOS PARANOIAFENNTARTÁSÁHOZ KELL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.16.




1. A magyarok az Orbán elleni harc hősét találták meg a CEU rektorában. Pedig a városi, intellektuális Ignatieff ránézésre nemigen alkalmas jelölt, hogy a mumus legyen a populista kormányfő számára, aki illiberálissá próbálja átalakítani az országot. A hatalom szóvivője azonban mégis úgy minősítette, hogy itt olyasvalakiről van szó, aki liberális politikusként felsült Kanadában, és nyilvánvalóan már politikai programot képvisel, mint a magyar vezetés. A kijelentés kivételt jelent, mármint abból a szempontból, hogy a Fidesz ezúttal nem Sorost ostorozta. Orbánékat ugyanakkor meglepte a népi ellenállás ereje az egyetem ügyében. A tömeg mérete látszólag ellentétben áll a tanszabadság száraz elvével. De az ügy feltárta, hogy itt szélesebb körű elégedetlenségről van szó, miközben az ország mind inkább magára marad az EU-ban a miniszterelnök agresszív Brüsszel-ellenes támadásai miatt. Csak hát egyre nőnek az aggodalmak az ország miatt, amely immár hírhedtté vált a menekültekkel szemben alkalmazott drákói és embertelen bánásmód, valamint a sajtószabadság és a bírói függetlenség korlátozása miatt.

A Lex CEU a legutolsó fejezet a Soros elleni háborúban. Az üzletembert ki akarják paterolni az országból és Orbánt bátorítja az a remény, hogy Trump nemigen fog neki beszólni. És akkor itt van még a másik javaslat, amelyről az a vélemény, hogy megpróbálja megbélyegezni a Soros által finanszírozott civil csoportokat. Goran Buldioski, a Nyílt Társadalom Alapítványok európai igazgatója zavarónak nevezi, hogy a nem kormányzati szervezeteket az állam ellenségeinek állítják be. Pedig itt nagy NGO-król van szó, el lehet képzelni akkor, hogy mit éreznek a kisebb, vidéki civil szerveződések. Ám vannak jelek, miszerint Orbán félreértelmezte a közhangulatot és a CEU elleni támadás lehetőséget ad az EU-nak, hogy fellépjen a tekintélyelvű vezetés ellen. Kovács Zoltán rosszízűen azzal igyekezett elintézni az unió reakcióját, hogy itt az illegális bevándorlásról van szó, az unió rá akarja kényszeríteni a kvótát a magyarokra. A választól viszont tátva maradt a rektor szája. Ignatieff még azt is megkérdőjelezi, hogy Kovács érti-e, amit saját maga mond, merthogy a két dolognak semmi köze egymáshoz. Ám mint rámutatott, mindebből látszik, hogy politikai támadásnak vagyunk tanúi.

2. A nacionalisták az egész világon megtalálták az ellenséget Soros személyében és most készek befeketíteni, mindent rákenni. Ha nem lenne az üzletember, akinek az erősödő nemzeti körök természetfölötti befolyást tulajdonítanak, ki kellene találniuk. Egy csomó korrupt rezsim szállt be a kampányba. Amerikában republikánus szenátorok megpróbálják elérni, hogy a Trump-adminisztráció ne támogassa Soros erőfeszítéseit Kelet-Európában a demokrácia és az emberi jogok előmozdítására. Magyarországon az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális demokrácia a CEU-t fenyegeti. A rektor nem érti, és tiltakozik, mivel az egyetem, nem ellenzéki politikai párt, amely el tudná venni a miniszterelnöktől a hatalmat. Az okokat illetően látni kell, hogy ez olyan, mint a futballban: vagy a labda, vagy a baba. Ám a tényekhez ragaszkodni kell, különben megnyílik a pálya a faji uszítók és a diktatórikus mozgalmak számára. Soros hívei ezért utasítják vissza az összeesküvés elméleteket. De arra is rá kell mutatniuk, hogy mi vezérli a másik felet. Egyáltalán nem normális, hogy micsoda sátáni hatalmat feltételeznek a részéről. Ez a konzervativizmus válságának egyik legmegdöbbentőbb jele és a szabad társadalmakat fenyegeti.

Soros leginkább azokat az értékeket karolta fel emberbaráti tevékenységével, amikben egykor a jobboldal is hitt: az átláthatóságot, a szabad választásokat és sajtót, a szólásszabadságot. Ám az uralkodó konzervatív irányzat ezek helyett inkább a nacionalizmus felé fordult és árulóként kezeli az ellenzéket. Ha valaki az előzményekre kíváncsi, hallgassa meg a náci és a kommunista idők antiszemita kirohanásait, hogy azok miként mocskolták Sorost. Ha felvonulsz Budapesten Orbán, vagy Washingtonban Trump ellen, akkor Soros kozmopolita összeesküvésének bérence vagy. A CEU pedig úgy kerül a képbe, hogy ellenségre van szükség. Külföldi ügynököket kell mindenütt találni, akár az egyetemen. Ily módon meg lehet tartani a híveket. Mind a magyar kormányfő, mind az amerikai elnök arra használja Sorost, hogy uralma megőrzésére kialakítsa a folyamatos paranoia állapotát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.