2017. április 1., szombat

TÁRSULÁSI AUTONÓMIA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.01. 


...A szerdai cikkemben egyebek mellett arról írtam, hogy: "Mivel sem Botka, sem az MSZP nem kíván változtatni a korábbi álláspontján, ezért a DK szavazóinak kell meggondolnia azt, hogy kockára teszik-e a választási győzelmet csupán azért, hogy lojálisak maradjanak Gyurcsányhoz.." Erre a mondatra a következő megjegyzés érkezett: „....a szerző- és egy sereg hozzászóló szerint az rendjén van, hogy Botka és jobb ötlet híján az MSZP nem hajlandó még csak tárgyalni sem a dologról, de az már egyáltalán nem, hogy a DK elnöke és tagsága nem veszi jó néven, hogy kívülről, róluk és helyettük döntsön másvalaki, ráadásul a megkérdezésük nélkül!”

Ebben az utóbbi mondatban több olyan állítás van, ami nem állja meg a helyét. De talán kezdjük azzal, hogy 2010 után olyan sajátos helyzet alakult ki, aminek nyomán létrejött egy tömegpárt, mégpedig a Fidesz és mellette több kisebb ellenzéki párt, ezek közé sorolható az MSZP és a DK is. Hangsúlyozom, hogy mindez abszolút legálisan történt meg, hiszen mindenkinek joga van pártot alapítania és megmérettetni magát a soron következő választáson. Így jött létre 2006 és 2010 között az LMP és a Jobbik, amivel már osztódott az az ellenzéki szavazótábor, ami 2010 után támogathatta a Fidesz komplementerébe tartozó pártokat. Fontos rögzíteni még azt, hogy a Fidesz 2010-hez viszonyítva mindig megőrizte a vezető szerepét a pártok rangsorában, tehát hogy úgy mondjam „természetes” volt a 2014-es győzelme. Mindezek ellenére 2014 előtt még hihető verzió volt az, hogy az MSZP és a DK összefogásával a Fidesz legyőzhető, ha a két párt választói és a bizonytalanok egy részének megnyerésével létrejövő szavazótábor összegződik. Ezt lehetett azzal magyarázni, hogy 2010 csupán egy kisiklás volt a balliberális tábor esetében. Valójában már az LMP és a Jobbik létrejöttével megszűnt az a baloldal számára kényelmes lehetőség, hogy váltópárt maradjon és a Fidesz hibáira alapozva a kampányát a parlamenti választást megnyerje. De a lényeg az, hogy lehetett bízni abban, hogy ez a verzió, ti. az MSZP és a DK összeborulása, győzelemre vezethet.

Mára azonban ez a lehetőség elszállt, és nem azért szállt el, mert ezt akarták volna akár az MSZP, vagy akár a DK részéről. 2010 ugyanis nem volt kisiklás, sőt, törvényszerű volt, mára ez lett a realitás, amit akár tetszik ez bárkinek, akár nem, tudomásul kell vennie mindenkinek. Azt ugyanis nem lehet megtenni, hogy a liberális demokráciának azt az elvét, miszerint mindenki szabadon alakíthat pártot, tehát hogy működjön a társulási autonómia demokratikus intézménye, nos, ezt nem lehet negligálni. Ennek persze lehetnek haszonszerzői is, és lehetnek nyilván kárvallottjai is. Jelen esetben a Fidesz volt és lesz ennek a demokratikus intézménynek a haszonszerzője, és minden tőle különböző, de nem tömegpárt a kárvallottjává válhat. Nyilván ez utóbbiak közé tartozik az MSZP is és a DK is. Ha pedig, ahogyan a szerdai bejegyzésemben is leírtam, további pártok jönnek létre még 2018 előtt, akkor ezzel arányosan nő a Fidesz és csökken az MSZP és a DK esélye a győzelemre. De hangsúlyozom, hogy ilyen jelenség bárhol, bármelyik liberális demokráciában előfordulhat és csupán a korábbi történések után kialakult pártpreferenciák nyomán lehet azt valószínűsíteni, hogy kik lehetnek a pártok közötti versengés nyertesei, vagy vesztesei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.