2017. április 26., szerda

TÉNYLEG LEGYŐZHETETLEN A FIDESZ A MOSTANI VÁLASZTÁSI RENDSZERBEN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.04.26.


Gulyás Mártonék egy arányos választási rendszert akarnak kikényszeríteni a Fidesztől. Az nem vitás, hogy Orbánék az előző ciklusban a saját érdekeiknek megfelelően alakították át a választási rendszert, azonban ez nem azt jelenti, hogy a kormánypárt egyszerűen leválthatatlan: a jelenlegi szisztéma elsősorban a legtöbb szavazatot szerző pártnak segít, azaz a Fideszt úgyis nagyon meg lehet verni, ha 2018-ban valamelyik ellenzéki formáció csak kicsivel szerepel jobban, mint a most hatalmon lévők.  
Addig azonban, amíg a többi ellenzéki pártnak jóval kevesebb szavazója van, mint a Fidesznek, felesleges a meglévő energiákat arra pazarolni, hogy hátha majd tüntetői nyomásra megváltoztatják a jelenlegi választási rendszert, ugyanis a mai ellenzék egy arányosabb rendszerben sem áll győzelemre a Fidesszel szemben. Lövétei István alkotmányjogász szerint ráadásul a választójogot közvetlenül a választások előtt nem is lehet megváltoztatni.
Az arányos választási rendszer erőltetése nem juttat közelebb a kormányváltáshoz, a megoldás másban keresendő: mind a pártoknak, mind a civil tüntetőknek el kéne jutniuk a Fidesz szavazóihoz, hogy meggyőzzék őket: ne támogassák tovább Orbán ámokfutását, azaz 2018-ban vagy válasszanak egy másik pártot, vagy maradjanak otthon. Ha esetleg robbanna közben egy Simicska atombomba, akkor lehet, hogy nem is lesz annyira nehéz őket meggyőzni ebben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.