2017. április 8., szombat

TÖRVÉNY A CIVILEK ELLEN?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2017.04.08.


Hadházy Ákos a sárga csillag kötelező viselését előíró jogszabályhoz hasonlította a dr. Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd által jegyzett, „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” , szóló törvénytervezetet. Ez azért némi túlzás.

Először is szögezzük le, hogy az akkori, zsidók elleni rendelkezést nem az országgyűlés hozta, hanem vitéz Sztójay Döme miniszterelnök nevéhez fűződött, az 1240/1944. M. E. sz. rendelettel vezették be.

Szerintem most is praktikusabb spórolósabb lenne egyébként, ha visszatérnénk ehhez a jogalkotási rendszerhez, Orbán Viktor törvénykezne, időt, pénzt is megspórolva ilyesmivel sem fárasztanák az „igen” és a „nem” gombot megkülönböztetni egyébként is nehezen tudó képviselőket.

Jegyezzük még meg azt is, a két rendelkezés összehasonlítása kapcsán, hogy eme civil szervezetek elleni jogi korlátozás egyelőre jóval kevesebb országban került bevezetésre, mint annak idején a sárga csillag kötelező viselését előíró normák. Ámbár akkor sem volt ám minden ország olyan lelkes és élenjáró az efféle rasszista törvények megalkotásában, mint mi.

Dániában például a sárga csillag viselés előírása éppen a király és a keresztény lakosság ellenállásán bukott meg, de a németekkel egyébként szövetséges Finnországban sem vezették ezt be, mint ahogy Norvégiában sem. Ja, és nehogy kihagyjuk a felsorolásból: Romániában mindössze egy hétig élt ez a jogfosztó rendelkezés. Az általunk megvetett és lenézett Romániában!

Habár a jelenlegi törvénytervezet a címében a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szónokol, természetesen (szemben pl. Mészáros úr üzelmeivel) nem ezt (hiszen eddig is teljesen átlátható volt), hanem sokkal inkább a megbélyegzést szolgálja.

A törvénytervezet szerint a „külföldről támogatott” szervezet haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.

A sárga csillag viselésére vonatkozó jogi rendelkezések 1944-ben kiterjedtek az apró részletekre is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.