2017. április 6., csütörtök

VÁLTOZÁS VAGY VÉGÍTÉLET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.04.05.


Ülök a citromfa alatt, gondolatok gyötörnek. Van egy álmom, egy álom, mely talán milliók álma volt, réges-régen. Ez az álom francia, holland, belga, olasz, luxemburgi és nyugat-német vezetők által, olasz földön született. Egy álom, mely talán lehetne valóság is, valóság, mely egy egyesült európai közösséget jelent. Ebben a közösségben az öreg kontinens országaiban élő milliók együtt döntenének a jövőről, fontos kérdésekről, törvényekről. Talán még nem késő, van min dolgozni, de hiba lenne feladni.

Anglia kiválása az Európai Unióból meg fogja mutatni, mit is jelent, ha valaki szuverén, független állam lesz. Megkapjuk a választ arra, mi történik, ha Brüsszelnek hátat fordítva, magunk döntünk a sorsunkról. Szükségünk van arra hogy a fejünk fölött döntsenek sorsunkról? Egyáltalán, a fejünk fölött döntenek sorsunkról? Brüsszel valóban azt tesz velünk, amit csak akar? Ezen kérdésekre hamarosan megkapjuk a választ.

Az Európai Unió ötlete a világháború utáni időszakban fogant meg, fő célja Európa háború utáni egyesítése volt. A kontinens főbb vezetői egyetértettek abban, hogy a milliók halálát okozó véres háború soha nem ismétlődhet meg. Ez pedig Európa egyesítése nélkül talán lehetetlen. A második világháború után 72 évvel azonban úgy tűnik, elfelejtettük, mi is volt a cél. Mi volt az, ami miatt összefogott Európa vezető ereje.

Angliának elege lett abból, hogy szerintük mások mondják meg az ország lakóinak, mit tegyenek, így elsőkként köszöntek el az unió intézményétől. Azonban a tárgyalások körüli hercehurca azonnal megmutatja, miért nem szerették volna, hogy mások véleménye nélkül döntenek fontos ügyekben. Anglia azonnal kereskedelmi szerződésekről és területi kérdésekről szeretne tárgyalni. Gibraltár kérdésében még a háború gondolatától sem rettennek vissza. Még ki sem léptek hivatalosan, máris a háború ötlete került napirendre. Üdvözlünk szép, új világ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.