2017. május 27., szombat

A 13. HAVI NYUGDÍJ, MINT A SZOCIÁLIS DEMAGÓGIA MINŐSÍTETT ESETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.05.26.


Vannak olyan gazdaságpolitikai aktusok (tervek, beavatkozások, rendszerek, működésmódok), amelyek esetében nyugodtan lehet a baloldali jelzőt használni. Ilyen a központi vagyonadó gondolta, a tőke progresszív adóztatása, különösen a spekulatív tőkemozgásoké, az alacsony jövedelmek adómentessége, az ingyenes közszolgáltatások széles körének biztosítása, a munkavállalói jogok erősítése, állami bérlakás-program, az ingyenes felsőoktatás, és még sorolhatnánk. Tagadhatatlan hogy vannak a baloldal ideológiai alapjához közelebb eső, így a baloldali pártok és politikusok által kedveltebb gazdaságpolitikai célok és eszközök. A 13. havi nyugdíj (be-) visszavezetése nem tartozik ezek közé.

A 13. havi nyugdíj úgy butaság, ahogy van, függetlenül attól, hogy éppen ki dobja be a több millió nyugdíjas szavazataiért folytatott verseny közepette. Most éppen Botka László volt az, aki arra az orbáni kinyilatkoztatásra reagálva hozakodott elő vele, hogy „év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint”. Ezt mondta Orbán Viktor május elején Nagygécen Bözsi néninek, aki felemlegette a 13. havi nyugdíjat, amit elvett a Gyurcsány – technikailag ugye a Bajnai –, amiért Ferencünk azonnal helyre is tette Bözsi nénit, hogy nem úgy volt az… Erre riposztolt Botka, emelve a tétet, hogy ha már emelés, akkor legyen kövér, ő bizony visszaadná azt a 13. havi nyugdíjat. Felejtsük el egy pillanatra, hogy a választási ígéretcunami kellős közepébe csöppentünk, és vegyük elő a józan eszünket. Nézzük hogyan alakultak a nyugdíjak az elmúlt években!

A Portfolio számításai alapján az elmúlt években az Orbán-kormány rendre az inflációnál magasabb mértékben emelte a nyugdíjakat..
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.