2017. május 22., hétfő

A GERILLÁK, A CSAVAR, A KOPASZOK ÉS A FELTALÁLÓK

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.05.21.



2014 júniusában politikai nyomásra (magyarul kormányzati követelésre, konkrét politikus érdeksérelme miatt) kirúgták a legnagyobb – és addig függetlennek ismert – magyar hírportál, az Origo főszerkesztőjét, nyomában felálltak a legjobb újságírók, a két felelős szerkesztő, egy kivétellel a teljes fotórovat, leváltak sikeres blogok, vagyis a legnagyobb – és politikailag független – magyar portál, ahogy addig ismertük, megszűnt létezni.

A kirúgottak és önként távozók helyébe teljes és félamatőröket vettek föl, a következő évben tulajdonosváltás is történt, és a portál olyasmivé alakult át, amire a magyar sajtótörténetben nemigen volt példa, még a legdurvább pártállami időkben sem – a kormányzat lejárató, dezinformációs és uszító kampányainak önálló akarat nélküli eszközévé.

A cenzúra napi gyakorlattá vált, és mint a Mérték Médiaelemző Központ munkatársának beszámolt az egyik alkalmazott: „Megdöbbentő volt látni, milyen könnyen megy egy újság átállítása propaganda-üzemmódra, és hogy milyen bénult az egész szerkesztőség. Senki nem kérte számon a felettesén, amikor egyértelmű volt, hogy politikai és más érdekek miatt manipulálják a közölt tartalmat”.

Ahogy az új típusú kormánymédia mind nagyobb és erősebb lett – a másik oldalon megszüntették a Népszabadságot, elfoglalták a Figyelőt, egyre újabb mocsokblogokat alapítottak és tömtek ki adófizetői pénzzel –, az Origo egy fokkal tovább züllött, bekerült a legnagyobb közönségű tartalomszolgáltatók belső körébe, ahol a főszerkesztők akár hetente többször is találkoznak a semmiféle demokratikus ellemőrzésnek alá nem vetett kormányzati kommunikációs csapattal. „Ezeken az alkalmakon történik meg olyan információk átadása, mint például a kilövésre ítélt személlyel kapcsolatban kijelölt kommunikációs panelek – írja Máriás Leonárd. – Az gyakran nincs megmagyarázva, hogy egyébként mi miért történik”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.