2017. május 19., péntek

A NÉP SZAVA - ISTEN SZAVA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.18.


Namármost, a kérdés az, hogy a Népszava aktuálisan kinek a szava, dehát úgyis kiderül majd.
Mindenesetre a lap főszerkesztőjét lapátra tették, bizonyítva ezzel, hogy a hála nem politikai kategória, viszont az akció humanizmusához nem férhet kétség.
Az ítélet végrehajtásánál felajánlották neki, hogy nevét belevésik az online kiadás szerverének dobozába, őt magát pedig bebalzsamozzák és a szerkesztőség teakonyhájából kialakított mauzóleumba zárják, módot adva arra, hogy az ajtóra vágott cirklin át időnként bölcs tanácsokkal lássa el azokat, akik majd a második fázisban kirúgásra kerülő munkatársak helyére jönni fognak.
Pedig Németh Péter nem volt egy kezelhetetlen krakéler, nagy szlalom-versenyző volt, talán a sport világában Gyárfás volt hozzá fogható.
Valószínűleg ennek is köszönhette, hogy tizenöt éven át a legpatinásabb magyar lap főszerkesztője tudott maradni.
Ennek dacára - de lehet, éppen ezért is - mennie kellett, méghozzá meglehetősen méltatlan körülmények között.
A lap pedig folytatja vesszőfutását, mely már a rendszerváltás óta folyik, legfőkképpen azóta, mióta Puch Lászlónak hívják a Szocialista Pártot.
Orbán Viktornak van egy Mészáros Lőrince, míg Molnár Gyulának nincs Puchja, ellenben Puchnak van egy Molnár Gyulája, meg egy Botkája is, persze itt a mennyiség nem jelent automatikusan minőséget is...

Ami a Népszavát illeti, nem volt könnyű az életbenmaradás, és ebben elévülhetetlen érdemei vannak a kirúgott főszerkesztőnek.
Története ékesen illusztrálja a magyar baloldal vergődését, melynek vezérkara arra képes volt ugyan, hogy hívei hátán kormányra jusson - többször is, de arra, hogy eltartsa a jelkép értékű újságot, arra sajnos nem.
Huszonöt év az Orfeum kijárata előtt üldögélve telt, ahol a mindenkori főszerkesztők kezüket nyújtogatták a kifelé tartó vidám urak felé, miközben vért izzadva próbáltak eleget tenni az elveknek és a mindenkori hatalom elvárásainak.
Próbáltak sokszor egy lyukból, egyszerre hideget és meleget is fújni - nem mindíg sikerült, pedig a végén már a kormánypropagandának is helyet adtak a lapban, boldoggá téve azokat, akiknek nem jut pénze toalettpapírra és a konzultációs kérdőív már elfogyott.
Nem vállalta fel őket senki, légüres térben próbálták összeegyeztetni a baloldal maradék értékeit a mindenféle szponzorok kimondott és kimondatlan elvárásaival, miközben a feeling olyan volt, mint a libáé, amelyik a háziasszony hóna alól, a tál fölött nézelődik ijedten és a kést mustrálja gyanakodva.
Nem csoda, a Népszabadság legyilkolása után sok jóra nem lehetett számítani, főleg, ha a politika középpontjában forgolódó újságíró belegondolt, hogy a hang ez esetben is Jákobé, de a kéz Ézsaué, ha érthető, mire gondolok.
A hűbéri lánc hibátlan, a maffia fizetési listáján ott szerepelnek azok is, akiknek foggal körömmel védeniük illett volna a lapot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.