2017. május 7., vasárnap

A POLGÁRMESTER RABSZOLGÁI VOLTAK TÚRRICSE KÖZMUNKÁSAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.05.06.


Garda Endre, a 700 lakosú Túrricse polgármestere gondolkodóba eshetett, hogyan tudna ő is olyan gyorsan és találékonyan meggazdagodni, mint a sokkal nagyobb kutyák.

Zseniális ötlete támadt: a településen dolgozó 129 közmunkásnak nem tisztességes, délceg magyar forintban, hanem saját nyomtatású “utalvánnyal” fizetett. 2015 óta működött ez a rendszer.

A bolt, ahol az utalványt be lehetett váltani, természetesen csak egy akadt: az ő saját “szövetkezeti szociális (!)” boltja. Ezt pályázati pénzből nyitotta meg, tehát semmennyibe nem került neki.

Ebben a szociális boltban minden dupla annyiba került, mint a település korábbi kisboltjában, melynek forgalma a korábbi éves 75-80 millióról 2016 végére le is csökkent 25 millióra.

A közmunkások ott ugye nem tudtak vásárolni az “utalvánnyal”, de ha meg is próbálták, rosszul jártak: Garda megfenyegette őket, hogy még játékpénz sem lesz, ha máshová mennek vásárolni.

A helyiek idén januárban lázadtak fel, ekkor szűnt meg az “utalvány”. Az elégedetlenség egyik vezetője, Lázár Ferenc, aki addig már 4 évet lehúzott közmunkában, a történtek után elesett a lehetőségtől.

Az egyik közmunkás elmondta, hogy 80 300 forintos fizetéséből több mint egy évig csak 3-5 ezer forintot kapott kézhez, a többit utalványban adták oda neki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.