2017. május 24., szerda

A PROPAGANDÁRA NEM LEHET VÁLASZ A SAJTÓ VEGZÁLÁSA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.24.


Amikor az EchoTV autóját egy tüntetés után összeköpdösték, senki sem szólt egy szót sem. Amikor Halász Júliát egy fideszes alember kirángatta egy nyilvános lakossági fórumról, akkor a teljes ellenzéki szcéna jelezte, át lett itt lépve egy határ. A Momentum most átlépett egy másikat. Ennek véget kell vetni.

Ha megdobnak kővel, akkor nem az a válasz, hogy házhoz megyünk, és egy tonnányi sódert meg murvát öntünk arra, aki megdobott. Számtalan válasz lehetséges lett volna arra, hogy az Origo lejárató cikket írt a Momentumról. Ők a létező legrosszabbat választották: bementek a szerkesztőségbe, kamerával, és hasonlóan pökhendi stílusban kérdezgették a cikk szerzőjét arról, hogy mit csinált, mint amilyen stílben maga a cikk megjelent.

Akkor ez most egy hőstett?

Nem, nem az.

A Momentum amúgy előszeretettel előlegzi meg minden megnyilvánulásában a kormánymédiának, hogy majd jól le fogják őket járatni – hát most ez is megtörtént. Igen, ez rémes, igen, így élünk most, igen, így működik a propagandagépezet.

Egy dolgot viszont fontos megérteni: a Momentum, és minden tagja, aki az arcát adja ehhez a párthoz, közszereplővé avanzsált. Nyilván szar érzés, ha az emberről nem olyan cikk jelenik meg, amiben piedesztálra emelik. És még rosszabb, ha hazugságot olvas magáról. Csakhogy van egy egyszerű módja annak, hogy az ilyen hazugságok miatti sérelmet megtorolják.

Jogállam vagyunk, ahol a jogok érvényesítése egyelőre még működik. Habony Árpád például pont a minap vesztett el egy pert, mert közszereplőnek ítélték, így pedig nyugodtan lehet őt plakátokra kasírozni. Ez van.

Ha a Momentumnak nem tetszett az, amit az Origo írt, nyugodtan elsétálhattak volna a bíróságra (és nem, nem jó érv az sem, hogy a propagandalapoknak van pénzük a perekre, akkor is ezt kell csinálni).

Csakhogy nem ez történt, inkább az Origóba sétáltak be, és bizony, ez megint egy határátlépés, egy olyasfajta kommunikációs húzás, ami a normalizálás helyett rossz irányba viheti a jövőbeni diskurzust...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.