2017. május 7., vasárnap

A SAJTÓSZAKMAI SZERVEZETEK SZOLIDÁRISAK A JOGSÉRELMET SZENVEDETT ÚJSÁGÍRÓKKAL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: OS, Klubrádió
2017.05.07.


Nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása, megalázása és kitiltása, ne hagyjuk magukra a média munkatársait – olvasható a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által kiadott közös nyilatkozatban.

A sajtószakmai szervezetek - a 444.hu újságírójának a 11. kerületi Fidesz-rendezvényről történt erőszakos eltávolítása nyomán - szolidaritást vállalnak a jogsérelmet szenvedett újságírókkal, és ezt kérik a közönségtől, az olvasóktól, nézőktől, hallgatóktól is. „A továbbiakban minden hasonló esetben a jog eszközeivel fogunk fellépni a jogsértést elkövető személyek ellen. Az újságíróknak pedig a lehető leghamarabb képzést szervezünk az ilyen helyzetekben követendő viselkedésről és a rendelkezésükre álló lehetőségeikről” – közölték a sajtószakmai szervezetek.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete mindehhez a maga részéről hozzátette:

Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják, ami elfogadhatatlan. Az Alaptörvény és a médiatörvény különleges védelemben részesíti a munkáját végző újságírót, a közhatalom képviselőit pedig együttműködésre kötelezi a sajtó képviselőivel. Egy nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni. Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni, mindaddig, amíg ő maga jogszerűen végzi munkáját. A hatályos polgári törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez, ahogy azt is szabadon megválaszthatja az újságíró, hogy a közlésnek milyen formáját, a tudósításnak milyen technikáját preferálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.