2017. május 6., szombat

A TRÓJAI NYALÓ

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: Révész Sándor
2017.05.04.


Tanulni kellene a köpönyegforgásból, mert lesz még ilyen.

Már mindenki tudja, aki nem akarja nem tudni, hogy a Fidesz egykoron pont az ellenkezője volt a mostaninak. Soros-faló helyett Soros-nyaló. És az ő helye a demokratikus ellenzék oldalán magától értetődött. De azt nem tudjuk, hogy akik most a demokratikus ellenzék részeként tartatják magukat nyilván, hová alakulnak a jövőben. Milyen nyalóból lesz milyen faló, milyen falóból lesz milyen nyaló. Hiszen most már látjuk, hogy akik a legkeményebben álltak a nyugatos polgári demokrácia és Soros György mellett, azok is állhatnak a legkeményebben velük szemben.

1989-ben, amikor Orbán a CEU mostani rektorhelyettesével álmodozott Soros-pénzen Oxfordban egy budapesti CEU-ról, a Népszabadság hűvösen idézte „egy amerikai bevándorló” Magyarországnak szánt „receptjét” az International Herald Tribune-ból. Egyebek között ezt: „'A Fideszt fogjuk támogatni, azt az ifjúsági szervezetet, amely az ország legfontosabb alternatív csoportjává vált' — mondta Soros úr, aki a szervezetet védőbástyának tartja arra az esetre, hogyha a párt és a kormány bármilyen engedményt vissza akarna vonni. A Fidesz részben egy korábbi, Soros-alapítványi segítségnek köszönheti létét. Ezt Magyarország három vezető oktatási intézményének munkatársai kapták.”

A Fidesz az önmagáról kiadott 1992-es kötetbe beleszerkesztette az 1991 októberében Soros Györggyel készített interjút, melyben „az amerikai bevándorló” azt nyilatkozta, hogy azért távolságtartó a viszonya a magyar kormánnyal, mert Antall József azt hiszi, hogy anyagilag támogatja az ellenzéket. S bár „ennek a feltételezésnek nincs semmi alapja”, kiderül, hogy még lehet: „Nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros-alapítványnak is szerepe van e tehetséges fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéretének, és politikai értelemben a legéletképesebb gárdának. S ha úgy döntenék, hogy anyagilag is támogatom a Fideszt mint pártot, ezt nyilvánosan fogom tenni, s nem suba alatt.”

A mostani Soros-bashing eszmei mondanivalóját legszebben az Orbán Viktort 1990-ben a Ferencvárosban (legnagyobb bánatomra) legyőző Zacsek Gyula MDF-es képviselő foglalta össze az MDF alelnökének, Csurka Istvánnak a lapjában 1992 őszén „Termeszek rágják a nemzetet, avagy gondolatok a Soros-kurzusról, és a Soros-birodalomról” címmel. Ennek az volt a lényege, hogy liberális-kozmopolita-kommunista töltetű támadás folyik Soros vezérletével a magyar nemzet és annak hivatott vezetője, a magyar kormány ellen. Ezen támadás részeként pedig Soros terveinek középpontjában áll Orbán Viktor finanszírozása. „Kifejezetten felháborítónak tartom, ami Soros Györgyről napvilágot látott, ez szerintem a civilizált dolgok keretein túl van. Az MDF-en belül alapvetően sürgősen öntisztulásra van szükség.” Ezt nyilatkozta akkor Szájer József a Népszavának. Amikor Hanák Péter a Zacsek-dolgozat kapcsán észrevételezte, hogy korábban hálásan elfogadták Soros támogatását azok, akik most gyalázzák, Zacsek erre igen figyelemreméltó választ adott, amely eléggé időt álló ahhoz, hogy a Fidesz a jelenben is hasznosíthassa. Zacsek szerint ugyanis éppen ez a lényege a termesz hadviselésnek: „Olyan harcmodorról van szó, amire akkor ébred rá az üveggyönggyel elkápráztatott ellenfél, amikor a termesz már szétrágta otthonát és az összedőlt.”

Akik akkor Zacseket látták igazmondó hősnek, most Orbánt látják annak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.