2017. május 10., szerda

ÁDER ÚR, NEM AZ ILLEDELMES BESZÉD HIÁNYZIK A POLITIKÁBÓL, HANEM A WC-ÜLŐKE A KÓRHÁZBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.05.09.


A köztársasági elnök beiktatási beszédében fejtette ki, hogy ijesztő irányba halad az ország, és ezért, ahogy 1867-ben, most is új kiegyezésre van szükség. Áder Jánoshoz hasonlóan én is új kiegyezésre vágyok. Csakhogy Áder hamis dilemmákat vetett fel, nem igazi kiegyezést, csak egy számára kényelmes kiegyezést vetett fel. Márpedig a társadalmi béke csak akkor lehetséges, ha abban minden oldal érdekei jelen vannak.



Áder négy dologban javasolt kiegyezést:
  • Az Unióhoz való viszonyban,
  • A határon túli magyarokért való kiállásban,
  • Meg kell őrizni az ünnepeink méltóságát,
  • A közbeszéd durvulását meg kell állítani,
Ezek valóban szép témák persze, csakhogy ezek egy egyfajta elitpaktum témái leginkább, nem ezek a problémák okozzák a társadalmi feszültségeket, ezek csupán az azt levezetni hivatott bábszínház részei. És persze még az elitpaktum is jóindulatú értelmezés, hiszen ezek egyértelműen a Fidesz ügyei, és persze azok közül is a kormánypárt számára népszerűek. De hát mi is lenne, ha a népszerűtlen témákban való megegyezést, mondjuk a békés és többpárti korrupcióban való megállapodást javasolná Áder közös minimumnak, az új kiegyezés alapjának.

A témák egyoldalúak, hiszen a kormánypárt által bekebelezett állami ünnepségeket zavarják meg egyes ellenzéki pártok, a kormánypárt politikai témája (vagyis inkább terméke a baloldal számára csúfos kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta) az, hogy nincs konszenzus a határon túli magyarok védelmében. (2010 óta mikor nem voltak egységesek ebben a kérdésben a pártok?) A közbeszéd hangulatának megromlása, eldurvulása sem maga a probléma, ez inkább következménye annak a politizálásnak, amit a kormánypárt folytat. A kormánypártot hatalmának védelme, míg az ellenzéket a tehetetlenség és az ijedtség készteti ordibálásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.