2017. május 14., vasárnap

ANYUKÁM AZT MONDTA, TŰRJEM, AMIT A NAGYBÁCSIM CSINÁL VELEM

DIVÁNY BLOG
Szerző: Farkas Edina Lina
2017.05.13.


Ma Magyarországon a szexuálisan bántalmazott gyerekekre gyakran rásütik, hogy hazudnak, és sokszor maga az igazságszolgáltatás résztvevői traumatizálják őket tovább. Kivétel ez alól a szombathelyi Barnahus ház, ahol kizárólag a gyermek érdekei számítanak, és gyakorlatban is megvalósul a gyermekbarát kihallgatás. Riport.

Barátságos hangulat, megnyugtató színek, aranyos képek a falon - mintha csak egy óvoda folyosóján ülnénk. De ide a gyerekek nem játszani érkeznek, hanem hogy arról meséljenek, amit minél hamarabb el akarnak felejteni. Magyarország egyetlen Barnahus házában jártunk, amelyet kimondottan a szexuálisan bántalmazott kiskorúak gyermekbarát kihallgatására hoztak létre. Az adományokból és szoros szakmai összefogásból létrejött pilot program vezetőjével, Dr. Lazáry Györgynével beszélgettünk a módszerről, a gyermekbarát igazságszoltatásról, és arról, hogy ennek gyakorlata még mennyire esetleges Magyarországon.

“Nincs plüssállat, ha azokat keresi”

- mondja dr. Lazáry Györgyné a Barnahus ház létrehozója és a pilot program stábjának vezetője, miközben az úgynevezett kihallgatószobában vizsgálódom, ahol a gyerekek megnyugtató környezetben, egy speciálisan kiképzett szakpszichológusnak először és utoljára mesélnek arról, hogyan bántották őket.

“A plüssjáték félrevezeti a gyereket, mert azt gondolhatja, játszani jön ide. De helyette arról kell mesélnie, hogyan bántották. Sok gyerekbarát rendőrségi kihallgatószobában helyeznek el szőrös játékállatokat, hibásan, ugyanis disszonancia van az aranyos játék, és a helyzet között. Arról nem beszélve, hogy a tinik ettől úgy érzik, óvodásnak nézik őket” - magyarázza dr. Lazáry Györgyné, aki hosszú évtizedek óta tevékenykedik igazságügyi pszichológus szakértőként. Bevallása szerint mindig gyerekbarát módszerekkel, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva dolgozott, de praxisa alatt túl sokszor kellett végignéznie, hogy a szexuálisan bántalmazott gyerekeket milyen további traumáknak teszi ki a magyar igazságszolgáltatás rendszere. Így amikor 2013-ban először találkozott a Barnahus ház ideológiájával, úgy döntött, mindenképp szeretné elsajátítani és alkalmazni az izlandi munkamódszert...

Civil összefogással jött létre:

A BARNAHUS modell szombathelyi bevezetése széleskörű civil együttműködés eredménye. Főleg alapítványi, egyesületi, önkormányzati segítséggel, és Szombathely város támogatásával hozták létre azokat a helyiségeket, amelyekben a vizsgálat és a terápia történik majd. Született egy szakmai stáb is, amely a házon belüli munkát végzi, ebben az igazságszolgáltatás munkatársai, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, illetve a gyermekvédelmi szakemberek működnek együtt.

Az ötéves előkészítő munka után 2016. november 15-én, Magyarországon elsőként Szombathelyen, a TEGYESZ épületében pilot programként nyílt meg. A Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete és a szintén szombathelyi Pro Juventute Egyesület dolgozott a Barnahus beindításán Szombathely Megyejogú Város Önkormányzatához beadott és megnyert pályázatokkal, napi működést pedig a szombathelyi a Vas Megyei TEGYESZ finanszírozza. A stáb munkatársai közalkalmazottak státuszban tevékenykednek, és a Vas megyei szakellátásba bekerülő gyerekekkel foglalkoznak elsősorban, de ha van kapacitás, akkor egyéni megkereséseket is vállalnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.