2017. május 13., szombat

AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN A KÉPVISELŐK TÖBBSÉGÉNEK KEZD ELEGE LENNI ORBÁN VIKTORBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.13.


Magyarország könnyen kimaradhat az unió belső magjából- figyelmeztet az FT. Egy konzervatív amerikai elemző közben arról ír, hogy politikai vákuum alakult ki Kelet-Európában: az új amerikai vezetés nem tudja érvényesíteni törekvéseit. Viszont az Európai Néppártban mind többen unják Orbán pávatáncát és a poltikust idehaza is egyre gyakrabban bírálják konzervatív gondolkodók. Soros Györgytől nagyon szívesen megszabadulna a kormányfő, de ugyanígy van ezzel a tekintélyelvű macedón jobboldal is.

FT

Az európai vízió visszaszorul a magországokra, a brit kiválás és a bővítési fáradtság a további integrációt fenyegeti. Vagyis az unió zsugorodik, legalábbis politikai értelemben. Először is Oroszországot nagyobb árok választja el a nyugattól, mint valaha, mégpedig a demokrácia, a polgárjogok és a jogállam ügyében vallott, alapvetően eltérő nézetek miatt. Nem lehet megmondani, miként lehetne áthidalni ezt a szakadékot, legalábbis amíg a tekintélyelvűség és a kleptokrácia jellemzi Putyin uralmát. Hasonlóan nagy távolság alakul ki Törökország és az EU között is Erdogan Putyin-típusú despota rendszere miatt. A Balkán nagy része szintén ki van téve annak a veszélynek, hogy kívül kerül a jövő politikai Európáján. Ugyanakkor a Brexit miatt megnő a németek és a franciák súlya. A magyarok, lengyelek és szlovákok attól tartanak, hogy könnyen kívül rekednek az élenjáró országok körén, ha nem euróövezeti tagként érzékenyen reagálnak a szuverenitás kérdésében, illetve a védelem és a migráció ügyében nem csatlakoznak a közös kezdeményezésekhez. Ezért övezi vita a többsebességes Európa javaslatát.

CNS News

A CEU körüli csata mutatja, hogy az Egyesült Államok elvesztette befolyását Európában. A szerző, a konzervatív washingtoni Heritage Foundation elemzője szerint erre a bizonyíték a kontinens keleti fele, ahol még mindig azok diktálják az amerikai külpolitikát, akiket Obama nevezett ki, miközben szenátorok dühös vitába keveredtek a harcias Orbán Viktorral. A 11 republikánus és demokrata törvényhozó még a múlt hónapban levélben fejezte ki aggodalmát a magyar kormányfőnek, mert úgy látják, hogy az új törvény az egyetem létét fenyegeti. McCain és a többiek az üzenetben nem említették Sorost, annál inkább a miniszterelnök, aki válaszában azt hangoztatta, hogy az üzletember és a civil szervezetek állnak a Magyarország elleni dezinformációs kampány mögött. Ugyanakkor az is tény, hogy a tengerentúlon sok tudós csatlakozott a szenátorok véleményéhez, mármint hogy a törvény kedvezőtlenül hathat ki a tanszabadságra.

Orbánt ugyanakkor nehéz meggyőzni. Joggal próbálja megmenteni a magyar függetlenséget az unió túlkapásaival szemben. Viszont kokettál Putyinnal, aki Amerika és a nyugat ellenfele. A jelek szerint az amerikai politikát Kelet-Európa kapcsán Hoyt Brian Yee külügyi helyettes államtitkár tartja kézben, akit még az előző elnök nevezett ki. Keményen lép fel nem csak Magyarországgal, hanem Macedóniával és Albániával szemben is. Változatlanul baloldali politikusokat és ügyeket támogat a régióban, a Fehér Ház, a Nemzetbiztonsági Tanács, de még a saját miniszterének a jóváhagyása nélkül is. Az elemzés úgy zárul, hogy a fontos helyekre hozzáértőket kell delegálni, mert ne felejtsük: az 1. világháború a Balkánon tört ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.