2017. május 28., vasárnap

AZ ISZLÁM ÁLLAM DÉLKELET-ÁZSIAI KALIFÁTUST AKAR LÉTREHOZNI A FÜLÖP-SZIGETEKEN

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Lengyel Miklós
2017.05.27.


Több száz dzsihádharcos érkezett a katolikus többségű országba, hogy támogassa a helyi iszlamista erőket, melyek önálló államot kívánnak létrehozni, ahol Mohamed próféta szigorú törvénye, a saría van érvényben. Ezt Rodrigo Duterte elnök jelentette be, közölve: mindent megtesz azért, hogy ezt megakadályozza.

Elitalakulatokat vetnek be azért, hogy visszafoglalják a lázadóktól a 200 ezres Marawi városát Mindanao szigetén. Ez a muzulmán közösség központja a szigeten, és ezt szánják a kalifátus központjának a Fülöp-szigeteken és egész Délkelet-Ázsiában. Közben az Abu Szajjaf iszlamista szervezet, mely már évtizedek óta harcol a központi kormány ellen, megerősítette pozícióit a déli szigeteken.

Duterte elnök szerint átfogó tervről van szó, melybe beleilleszkedik az a kettős öngyilkos merénylet, melyet nemrég követtek el Indonéziában. Ez az ország muzulmán többségű, de a szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig nem tudtak komoly befolyásra szert tenni ott. Ha viszont megalakulna a kalifátus a Fülöp-szigeteken, akkor megerősödnének a fanatikus szervezetek a muzulmán többségű országokban: Indonéziában és Malajziában. Egyelőre a dzsihádharcosok ebből a két országból a Fülöp-szigetekre mennek, hogy ott segítsék elő az iszlám térhódítását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.