2017. május 24., szerda

AZ USA HELYRETETTE MAGYARORSZÁGOT, CSAK AZ ÚGY TESZ, MINTHA NEM AKARNÁ ÉRTENI SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.24.


A washingtoni Külügyminisztérium közleménye nem hagy kétséget afelől, hogy az új kormányzat is a CEU mögött áll. A Bem rakpart adja az ártatlant, de nem kizárt, hogy Trócsányi valamilyen arcmentő húzással igyekszik kivágni a kabinetet a csávából. Magyarország szénája azonban nem áll jól, mert a nyugati tagok mind ellene fordultak, miközben Budapestnek két napon belül válaszolnia kell a brüsszeli kifogásokra. Egy elemzés szerint nálunk is bármikor megtörténhet az, ami a törököknél, hogy ti. módszeresen felszámolják a demokráciát. 

New York Times/Yahoo/Reuters


Az Egyesült Államok megismételte, hogy nem kíván tárgyalni Magyarországgal az új felsőoktatási törvényről, amely távozásra kényszerítheti az egyik legjobb egyetemet, a CEU-t. A washingtoni Külügyminisztérium közleménye ezúttal is hangsúlyozza, hogy a magyar kormánynak közvetlenül az érintett tanintézményekkel kell párbeszédet kezdenie, éspedig olyan megoldás érdekében, amely lehetővé teszi, hogy az érintett iskolák szabadon működjenek. Mint kifejti, az amerikai szövetségi kormányzatnak sem jogköre, sem szándéka, hogy megbeszéléseket folytasson a Közép-Európai Egyetemről, vagy bármely más magyarországi felsőfokú oktatási intézménnyel. Az állásfoglalás újólag sürgeti, hogy Budapest függessze fel a jogszabály alkalmazását. A hírügynökség megjegyzi, a lépés kizárja, hogy a tárgyaló asztalnál jöjjön létre kompromisszum a magyar és amerikai kormány között. A Szíjjártó Péter vezette külügyi tárca úgy reagált a bejelentésre, hogy Magyarország egyértelműen egyezséget szeretne, ám ehhez nem kap támogatást az USÁ-tól. A nyilatkozat szerint a reform nem diszkriminatív és nem fenyegeti a tanszabadságot.

New York Times/Washington Post/AP

A CEU képviselője úgy reagált a washingtoni Külügyminisztérium új szóvivője által kiadott nyilatkozatra, hogy a magyar kormány remélhetőleg figyel. Az amerikai állásfoglalás azért fontos, mert a magyar kormány elvetette a State Department korábbi, hasonló állásfoglalásait a Közép-Európai Egyetem ügyében, mondván, hogy azokat olyan diplomaták fogalmazták, akiket még Obama nevezett ki. A mostani közlemény ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy a magyar fél súlyos feltételeket írt elő, és azok az egyetemi autonómiát fenyegetik. A hírügynökség rámutat, hogy a CEU-ügy része a Soros György elleni szélesebb kormánykampánynak, mivel az üzletember által szorgalmazott nyílt társadalom ellentétben áll Orbán tervével, mármint hogy Magyarország legyen illiberális állam, meg azzal is, hogy a politikus élesen elutasítja a migrációt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.