2017. május 1., hétfő

AZT MONDJA LÁZÁR...

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2017.04.30.


…hogy az iskoláknak az a feladata, hogy jó keresztényeket és jó magyarokat neveljenek a diákokból. Minden más lényegtelen. Nomeg fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei.

Na, járjuk ezt egy kicsit körül.

Jó magyarnak nevelni valakit – tananyag hiányában – meglehetősen nehéz. A törökök anno megpróbálkoztak valami hasonlóval, de azt janicsáriskolának hívták, és az oda beiskolázott magyar gyerekek, biza, jó törökké váltak. Igaz, a módszertan nem ismert. Nomeg, hogyan nevelj egy kínaiból, arabból, svábból, szerbből jó magyart, amikor ugyan állampolgársága magyar, de se István királytól, se Dózsa Györgytől, se Kossuth Lajostól, se Széchenyitől, se mástól nem lesz jó magyar, ráadásul a Himnusz felhangzásakor se fut át a hideg a hátán, nem lábad könnybe a szeme?

Valakit jó magyarrá nevelni iskolában nem lehet, ez nem óraszám és tananyag kérdése. Max. magyarkodóvá lehet tenni, amire a fideszes politika erősen hajlik. Esetleg a környezet, a család példája teheti jó magyarrá. Azonban mindjárt felötlik a kérdés: ki a jó magyar? Aki márc. 15-én térdig érő kokárdát ölt? Aki gyűlöl mindent és mindenkit, ami nem magyar? Aki Árpád lováig vissza tudja vezetni a vérvonalát? Aki egy bécsi bevásárló út után hazatérve Hegyeshalomnál leborul, és megcsókolja a határkövet? Na, kérem, kedves Lázár úr, ha meg tetszik adni a jó magyar definícióját és ki tetszik dolgozni hozzá az oktatási anyagot, beszéljünk újra erről a kérdésről.

Ugyanez vonatkozik a jó keresztény fogalmába. Ki a jó keresztény? Aki KDNP-s? Aki idézni tud a Bibliából? Aki minden vasárnap templomba megy? Aki betartja a tízparancsolatot? Na, ezt az utóbbit inkább hagyjuk. Ha meg lehetne számolni, ki keresztény tartja be mind a tízet, kiderülne, hogy ugyancsak kicsiny a nyáj. Az, hogy vasárnaponként meggyónják egyik-másik megszegését, nem ér. De megengedem, ha nem is minősített, de legalább keresztényt lehet nevelni a diákokból, különösen ott, ahol a családi háttér is megvan, vagy a gyerek pszichésen fogékony a messiásvárásra.

Csak ne tegyék kötelezővé, mert akkor nem sok hívő lelket fognak útjára bocsájtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.