2017. május 8., hétfő

BE LEHET SZEDNI A PLAKÁTOKAT: ORBÁNT ÁLLÍTJÁK MEG, NEM BRÜSSZELT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.05.08.


Macron győzelmével eldőlni látszik Európa sorsa. Új reményt ad arra, hogy a szabadságnak és a jogállamiságnak nincs alternatívája. A nacionalista populizmus, a kirekesztés, gyűlölet, a hazugság még nem tudja olyan mértékben álcázni magát, hogy ne látszana ki az ördög pofázmánya az illiberalizmus kopott gúnyája alól.

Európa Németországban is nagy demokrata győzelmet vár a szélsőjobboldallal szemben. Az Orbán-féle fasiszták fenyegetésének remélhetően vége. Orbán teljesen “el van szállva”, még most sem érzi, hogy lelepleződött minden eddigi hazugsága, az irányvonal, amit képvisel, a világ szeme előtt megbukott. Bebizonyosodott, hogy szélsőjobboldali és orosz propaganda áll a liberális demokráciák halálának hirdetése mögött. Minden szavuk hazugság.

Orbán nem érzékeli, hogy ez mit jelent. Olyan pökhendi és provokatív üzenettel köszöntötte Emmanuel Macron megválasztását, amelyre remélhetően méltó választ kap. Nem feltétlenül szavakban, hanem a vele való bánásmódban. Macron határozottan elutasítja az Orbán-féle fasisztákkal szembeni elnéző és halogató uniós magatartást. Ehhez képest Orbán kihívóan nagyképű üzenetet küldött Macronnak, bizonyítva, hogy totális szereptévesztésben él.

“Várakozással tekintek együttműködésünk elé, és bízom benne, hogy a jövőben alkalmunk lesz kétoldalú kapcsolataink fejlesztésére, az Európa jövőjével kapcsolatos elképzeléseink megvitatására” – írta az új francia köztársasági elnöknek Orbán Viktor, adta hírül a kormány szócsöve, az MTI. Önmagában az, hogy ilyen állami propagandacsatorna lehet a kormány kezében, kifejezi, milyen “elképzelései” vannak Orbánnak Európa jövőjéről.

Orbán üzenete azt sugallja, mintha a francia köztársasági elnökkel egy szinten álló európai vezetők párbeszédéről lehetne szó, ahol a NER szarosgatyás disznópásztora alternatívát jelent Európának. A franciák, előtte a hollandok és az osztrákok, s remélhetőleg hamarosan a németek is, erre a kétféle koncepcióra szavaztak. Orbán “Európa jövőjével kapcsolatos elképzelései” ellen szavaztak, hallani sem akarnak róla...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.