2017. május 25., csütörtök

BOM-HÍVEK! VIGYÁZÓ SZEMETEK RIÓRA VESSÉTEK! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.05.25.


- A tavalyi olimpia csak a NOB-korifeusainak fizetődött ki, de nekik busásan, Rio viszont évtizedekig nyögi az adósságokat. A Bizottság most új tahókat, pl. korrupt despotákat keres, hogy megrendezhesse a 2026-os téli játékokat.

- A világ egyik vezető újság szerint a kelet-európai illiberalizmus egy nap végveszélybe sodorja az EU-t.

- Elképzelhető, hogy októberben Csehország is megindul az orbáni úton.

- A CEU örül, hogy bejelentette tárgyalási szándékát a new yorki kormányzó.

- Botka azt közölte, hogy ha nincs más választás, a szocialisták egyedül indulnak jövőre.

- Rövidesen lehet pályázni Paks-2 gőzturbináinak gyártására.

FT

A lap vezércikkben sürgeti, hogy az unió lépjen fel a soraiban jelentkező illiberális erők ellen, mert Közép- és Kelet-Európában egyre nagyobb nyomás nehezedik a jogállamra. Olyannyira, hogy ezekben az országokban a hidegháború óta a legnagyobb veszély fenyegeti az olyan, közös értékeket, mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok. És az EU-nak jelenleg nincs eszköze, hogy érdemben megakadályozza e tagok sodródását a tekintélyelvű rendszer felé. Pedig szüksége van megfelelő jogkörre, hogy orvosolja a legsúlyosabb jogsértéseket. Magyarország pl. fokozatosan szűkítette a demokráciát és a civil társadalmat. Orbán Viktor azt közölte, hogy illiberális államot akar és dicsérte a kínai, orosz és török modellt. Nem árt azonban, ha Brüsszel óvatos, amikor megpróbálja helyre tenni a tévúton járó országokat. A szavazati jog felfüggesztése visszaüthet. Orbán már unióellenes érzelmeket gerjeszt, hogy fokozza hazai támogatottságát.

Hosszú távon jó megoldásnak tűnik, hogy az EU több lépcsőben hozhasson szankciókat. Ehhez persze módosítani kell az alapszerződéseket, de ez nem lehet akadály. Addig is a tagoknak éberen kell figyelniük és gyorsan el kell ítélniük, ha bármelyik ország megszegi a demokráciát és a szabadságot. Közben azonban a nyugati államoknak törődniük kell a saját, otthoni populista nacionalizmusukkal. Ugyanakkor az egykori szocialista tömb tagjaira nem igaz, hogy náluk visszafordíthatatlan volna a demokrácia. Ami Keleten történik, az még nem fenyegeti létében az uniót. De őrülten derűlátó az, aki azt gondolja, hogy nem is fogja alapjaiban veszélyeztetni a közösséget.

Reuters

Románia szerint nincs szükség arra, hogy az unió új mechanizmusokat dolgozzon ki Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamiság megsértése miatt. Erről a román külügyminiszter beszélt és azzal érvelt, hogy a jelenlegi eszközök tökéletesen alkalmasak a helyzet megfigyelésére. Melescanu hozzáfűzte, hogy Bukarest szorosabb kapcsolatokat akar a Visegrádi csoporttal. Egyben elutasította a többsebességes Európát, mondván, hogy az megosztaná a szervezetet. Mint ismeretes, több volt szocialista állam, köztük a magyar és a lengyel kormány is ugyanígy vélekedik, mert attól tart, hogy a partvonalra kerül, ha a szorosabb összefogás mellett döntenek az élenjáró, integrációpárti tagok.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.