2017. május 24., szerda

CSAK AZÉRT, MERT DONALD MAGASRÓL TESZ VIKTORKA OKOS FEJÉRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.05.24.


Az Orbán-kormány, emberi erőforrások tekintetében számtalanszor levitézlett minisztere és elfuserált lelkésze hiába várta azt a levelet a Trump adminisztrációtól, a szerinte illetékes amerikai minisztériumtól, a levél nem gyütt. Elkeveredett valahol a postán.

Ellenben a legmagasabb világi hely közleményben újra leírta: az amerikai kormánynak sem jogköre, sem szándéka nincs a CEU-ról, vagy bármilyen oktatási intézményről szóló vitába beleállni, a magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia. Mint ahogyan – tegyük hozzá – már akkor kellett volna tárgyalniuk, amikor kitalálták, hogy mondvacsinált baromságokra (utólag hozott törvény alapján elkövetett korábbi jogsértés, állítólagos privilégiumok, stb.) hivatkozva inkább a fejük fölött hozták meg az ellehetetlenítésüket célzó jogszabályt. Csak azért, mert Donald fosik Viktorka okos fejére, illetve mert Sorosból másképp nem lehetett igazán világraszóló patás ördögöt gyártani a fogalmatlan rajongók táborának tájékozatlanságtól csillogó szemében.

Hiába Lázár János tenyérbemászóan sunyi vigyora, Kovács Nemsikerült Zoltán kioktató, cinikus arroganciája, hiába az átlátszó időhúzás és Altusz Kristóf főtárgyaló kinevezése, a megannyi sikamlós hazugság és a mi készen állunk kezdetű szándéknyilatkozatok tömkelege: a CEU-ról a szövetségi állammal nem lehet tárgyalni. Azon egyszerű oknál fogva, mert Amerikában – Trump ide vagy oda – az alkotmány és a törvények nem arra vannak, hogy azokat megkerülve, okosba’ tárgyalgassanak, hatásköröket leszarva egyezkedjenek. Lehet köpködni az Egyesült Államokat, de ott olyan nem fordulhatna elő, hogy egy miniszter egy idegen országban hozott bírósági ítéletet kommentálva fenyegetőzzön, zsarolgasson és csapkodja magát az anyaföldhöz, mint azt Lázár Sohanemiszomsört János tette a csíki sörmanufaktúra kontra Heineken romániai pere kapcsán.

Szóval semmi más nem történt, mint amit Hoyt Yee, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára már április második hetében, budapesti látogatása alkalmával világosan elmondott: a szövetségi kormány nem szokott bilaterális megállapodást kötni, a magyar kormánynak így az egyetemmel kell megállapodnia. A magyar kormány pedig ahelyett, hogy ezt tenné, és nem mellesleg komolyan venné az EU által indított kötelezettségszegési eljárást, illetve az EP, 7-es cikkelyt aktivizáló eljárását, a szokásos suttyó tempóban értetlenkedik.

Szijjártó Péter toporzékolásügyi minisztériuma szerint ezt a közleményt kenjék a hajukra az amerikaiak, ugyanis ez messze van a hivatalos diplomáciai választól. Különben is a kínai, a malajziai és a thaiföldi (!) nagykövetek és egyetemek nem kifogásolták a törvényt, tehát minden rendben van. Idézem:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.