2017. május 9., kedd

DŐZS ÉS REMÉNYTELENSÉG A LAKÁSPIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.09.


Az idén eddig ugyan valamelyest lassult az ingatlanpiac, de azért meglehetősen élénk képet mutat a forgalom. Több adat is azt jelezheti azonban, hogy egyre szélesedhet az a réteg, amelynek számára reménytelenné válik a lakásszerzés. Az adásvételek határozottan felfelé tolódtak el.

Az idén áprilisban a lakóingatlanok piacán a DH becslése szerint majdnem ötödével kevesebb adásvétel zajlott, mint a tavalyi azonos időszakban. A társaság a Budapest Értéktőzsde honlapján közzétette részletes elemzését is (teljes terjedelmében itt nézhető meg). Más ingatlanosokhoz hasonlóan hangsúlyozták, mennyire nagy a különbség a budapesti és a vidéki lakásárak között.

Négyzetméterenként a fővárosban a DH adatai szerint 300-360 ezer, vidéken 184-193 ezer forintért vásárolták a panellakásokat, míg a téglaépítésű lakások ára 438-525 ezer, illetve 223-254 ezer forint volt. Az adatok szerint a fővárosban a XIII. és a XIV. kerület volt a legnépszerűbb.

Némiképp aggasztó kép kezd kirajzolódni a lakásvételt még csak tervező nem igazán tehetősek számára. Az alacsony hozamkörnyezet ugyanis erőteljesen az ingatlanpiac felé fordította a nagyobb megtakarítással rendelkezőket. Ez a tendencia pedig minden előzetes várakozással ellentétben (többen bíztak abban, hogy a pénzek például a bankbetétekből vagy a tartós befektetési számlákról való átcsoportosítását követően visszaesik a befektetési célú vásárlás) nem tört meg. Mint a DH megállapította: Budapesten áprilisban a vevők 41 százaléka vallotta, hogy befektetési céllal vett ingatlant. Ők átlagosan 31,3 millió forintot adtak ki egy 68 négyzetméter körüli lakásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.